Εννέα συν μία επιστημονικές μέθοδοι για να βάλουμε στοπ στο μαρτύριο του λόξυγγα

Xωρίς να μας κοπεί το γέλιο.
Open Image Modal
Olga Rolenko via Getty Images

Ο λόξυγγας προκύπτει πάντα τη χειρότερη στιγμή και ενώ όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας χτυπά την πόρτα, οι αιτίες που τον προκαλούν, καθώς και οι μέθοδοι προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτόν παραμένουν ακόμα και για τους γιατρούς ένα άλυτο μυστήριο.

Σε ορισμένους ο λόξυγγας διαρκεί μόλις πέντε λεπτά, ενώ σε άλλους ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και για μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις ο λόξυγγας προέρχεται από το άγχος, σε μερικές από το ξέφρενο γέλιο, ενώ σε άλλες τον προκαλεί η κατανάλωση ενός ανθρακούχου ποτού.

Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε γύρω από τους βασικούς υπόπτους που μας προκαλούν λόξυγγα, καθώς και τις μεθόδους προκειμένου να απαλλαγούμε.

Πώς θα απαλλαγούμε από τον λόξυγγα;

Προκειμένου να σταματήσουμε τον επίμονο λόξυγγα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, χρειάζεται να προκύψει ένα εξωτερικό ερέθισμα που θα διακόψει μια και καλή την επίδραση των ερεθισμάτων που προκαλούν την αντανακλαστική αντίδραση του λόξυγγα. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα ερέθισμα που θα προκαλέσει έκπληξη στο νευρικό μας σύστημα. Και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει μια λίστα με προτάσεις, που εμπλουτίζεται διαρκώς. Μια ιδέα είναι η κατανάλωση νερού από τη λάθος πλευρά μιας κούπας, από εκεί δηλαδή που υπάρχει το χερούλι. Αυτό θα διεγείρει νευρικά κύτταρα που συνήθως δεν διεγείρονται όταν πίνουμε νερό από τη σωστή πλευρά.

Εναλλακτικά, έχει αποδειχθεί ότι όταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα του αίματός μας ανεβαίνουν, ο λόξυγγας τείνει να υποχωρεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αναπνοές σε μια χάρτινη σακούλα μερικές φορές αποδεικνύονται σωτήριες.

Οι βαθιές αναπνοές μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου: Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή, κρατάμε την αναπνοή μας για δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια εκπνέουμε. Επαναλαμβάνουμε για δύο φορές ακόμη. Αυτό αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα και ακινητοποιεί το διάφραγμα, το σημείο δηλαδή που ο λόξυγγας προκαλεί σπασμούς

Μερικοί εξίσου αποτελεσματικοί τρόποι να απαλλαγούμε από τον λόξυγγα:

  • Μπορούμε να εισπνεύσουμε και να εκπνεύσουμε σε μια χάρτινη σακούλα
  • Ας φέρουμε τα γόνατά μας στο στήθος μας και ας γείρουμε προς τα εμπρός
  • Μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι παγωμένο νερό
  • Οι επιστήμονες συνιστούν να τοποθετήσουμε στο πρόσωπό μας μια παγωμένη κομπρέσα
  • Πίνουμε ένα ποτήρι νερό μονοκοπανιά
  • Ας κάνουμε μερικές γαργάρες με νερό
  • Καταπίνουμε μια κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη, ψωμί ή πάγο
  • Ας δαγκώσουμε ένα λεμόνι ή ας πιούμε ξύδι
  • Ας τραβήξουμε τη γλώσσα μας προς τα έξω
  • Πίνουμε νερό από ένα καλαμάκι

Τί προκαλεί τον λόξυγγα;

Δεν υπάρχει καμία αιτία που να συνδέεται άμεσα με τον λόξυγγα. Από ένα πλούσιο γεύμα, η την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοολούχων ή ανθρακούχων ποτών, έως ένα ξαφνικό κύμα ενθουσιασμού, τα πάντα μπορούν να μας προκαλέσουν λόξυγγα. Μπορεί να μας συμβεί ακόμη και επειδή κατάπιαμε παραπάνω αέρα, επειδή μασάμε τσίχλα ή πιπιλίζουμε μια καραμέλα ή και εξαιτίας μιας ξαφνικής αλλαγής στη θερμοκρασία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο λόξυγγας ενδέχεται επίσης να σηματοδοτήσει μια υποκείμενη ιατρική πάθηση, από μια νευρική βλάβη μέχρι μεταβολικές διαταραχές ή προβλήματα που οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών ή φαρμακευτικών προϊόντων.

Μπορεί ένα καταπραϋντικό για κολικούς να μας απαλλάξει από τον λόξυγγα;

Πράγματι, το καταπραϋντικό για κολικούς προσφέρεται ως λύση στον λόξυγγα, ειδικά στα μωρά. Πωλείται στα φαρμακεία και αποτελεί έναν συνδυασμό βοτάνων και νερού, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ακόμη κλινικά ότι βοηθά τα βρέφη στην καταπολέμηση του λόξυγγα.

Τελικά η ζάχαρη σταματά τον λόξυγγα;

Ορισμένες «home-made» θεραπείες κατά του λόξυγγα, συνιστούν την κατάποση μιας κουταλιάς κρυσταλλικής ζάχαρης. Αιτία θεωρείται το γεγονός ότι η ζάχαρη επηρεάζει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο συνδέει τον εγκέφαλο με το στομάχι, προκαλώντας ερεθισμό στο πίσω μέρος του λαιμού και διακόπτοντας τους σπασμούς του διαφράγματος.

Πηγή: usatoday