Μπορεί να θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για τα δόντια μας, αλλά συγκεντρώσουμε 9 πράγματα τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Γιατί μπορεί να ξέρουμε πώς να καθαρίσουμε σωστά τα δόντια μας με νήμα, αλλά γνωρίζουμε ότι ξοδεύουμε περίπου 24 ώρες κάθε χρόνο βουρτσίζοντάς τα;
Συγκεντρώσαμε 9 παράξενα και αληθινά γεγονότα με τη βοήθεια οδοντιάτρων, που ο καθένας έχει συνεισφέρει με τις αγαπημένες του άγνωστες αλήθειες για τα δόντια.
1. Το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή ουσία στο ανθρώπινο σώμα
Ο Δρ Ντέιβιντ Ράις, ιδρυτής του IgniteDDS, μοιράστηκε μαζί μας το αγαπημένο του πράγμα για τα δόντια: Το σμάλτο που σχηματίζει το εξωτερικό στρώμα των δοντιών μας είναι η πιο ισχυρή ουσία που παράγει το σώμα μας. Ωστόσο, παρά το ισχυρό εξωτερικό τους στρώμα, τα δόντια είναι επίσης το μόνο μέρος του σώματός μας που δεν μπορεί να επισκευαστεί από μόνο του.
2. Τα δόντια μας είναι μοναδικά
Η Δρ Χάνα Κινσέλα μας εξήγησε ότι «τα δόντια είναι τόσο μοναδικά όσο το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Δεν υπάρχουν δύο σετ που είναι ίδια». Εάν παρακολουθούμε ντοκιμαντέρ εγκλημάτων, πιθανότατα θα γνωρίζουμε ότι τα αποτυπώματα των δοντιών έχουν χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες πολύ υψηλού προφίλ υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της δίκης του κατά συρροή δολοφόνου Τεντ Μπάντι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των αποτυπωμάτων των δοντιών με τους εγκληματίες θεωρείται αναξιόπιστη από ορισμένους ειδικούς, αλλά τα οδοντιατρικά αρχεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταθανάτια ταυτοποίηση σύμφωνα με το Dental Research Journal.
3. Περνάμε περίπου μια μέρα το χρόνο βουρτσίζοντας τα δόντια μας
Η Δρ Αλίνα Λι Λέιν συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τέσσερα λεπτά κάθε μέρα. «Θα πρέπει να τα βουρτσίζουμε δύο λεπτά το πρωί και δύο το βράδυ», λέει στο Live Science. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση ένα τυπικό έτος 365 ημερών, θα καταλήξουμε να ξοδεύουμε λίγο περισσότερες από 24 ώρες βουρτσίζοντας τα δόντια μας κάθε χρόνο!
4. Η ικανότητα των δοντιών μας να νιώθουν κρύο καθορίζει αν είναι ζωντανά
«Μέσα στα δόντια μας υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, που καθιστούν τα δόντια μας ”ζωντανά”. Ένα ”νεκρό δόντι” είναι αυτό στο οποίο ο νευρικός ιστός είναι κατεστραμμένος και δεν μπορεί πλέον να αισθάνεται κρύο», εξηγεί η Δρ Λέιν στο Live Science. Εάν αισθανόμαστε πόνο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν τα δόντια μας αντιδρούν στο κρύο, οι οδοντίατροι θα ρωτήσουν για τον τύπο του πόνου που νιώθουμε και συχνά θα κάνουν δοκιμές σε δόντια που μας πονάνε για να προσδιορίσουν ποιο είναι το πρόβλημα.
5. Οι αλλαγές στην οδοντίνη μπορεί να κάνουν τα δόντια να φαίνονται κίτρινα
Όταν σκεφτόμαστε τους λόγους που τα δόντια μας μπορεί να φαίνονται κίτρινα, η πρώτη μας σκέψη πιθανότατα είναι οι λεκέδες. Και ενώ τα δόντια μπορεί να λερωθούν από τρόφιμα, ποτά και άλλες ουσίες όπως ο καπνός, αυτοί οι λεκέδες δεν είναι ο μόνος λόγος που τα δόντια μας μπορεί να αλλάξουν χρώμα. Η οδοντίνη είναι το στρώμα του δοντιού που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο και μπορεί να αλλάξει χρώμα μετά από ορισμένες θεραπείες. Μόλις αλλάξει χρώμα η οδοντίνη, μπορεί να εμφανιστεί μέσα από το σμάλτο του δοντιού σας, κάνοντάς το να φαίνεται πιο σκούρο.
6. Τα δόντια μας δεν μπορούν να επισκευαστούν μόνα τους
«Ένα δόντι είναι το μόνο μέρος του σώματός μας που δεν μπορεί να αυτοθεραπευθεί», εξηγεί ο Δρ Ράις. Έτσι, ενώ το σμάλτο των δοντιών μας είναι ένα πολύ δυνατό μέρος του σώματός μας, είναι απαραίτητο να το φροντίζουμε καλά, ώστε το χαμόγελό μας να φαίνεται και να είναι υγιές μακροπρόθεσμα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον American Family Physician αναφέρει ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι άνθρωποι πηγαίνουν σε οδοντίατρο εκτός των τακτικών ελέγχων τους, είναι η φλεγμονή του πολφού (που συχνά προκαλείται από τερηδόνα), και τα σπασμένα δόντια.
7. Τα σιδεράκια σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα
Οι ιστορικοί της ιατρικής πιστεύουν ότι ο πρωτοπόρος της οδοντιατρικής Πιέρ Φουκορντ σχεδίασε μία από τις πρώτες ορθοδοντικές συσκευές στις αρχές του 18ου αιώνα. Το «bandolet» ήταν ο πρόδρομος των σύγχρονων τεχνικών επέκτασης του τόξου. Οι συσκευές ήταν κατασκευασμένες από ασήμι ή χρυσό και μάλιστα τις συνιστούσε ο Ετιέν Μπουρντέ, οδοντίατρος στον βασιλιά της Γαλλίας εκείνη την εποχή.
8. Μπορούμε να έχουμε έως και έξι φρονιμίτες
«Οι φρονιμίτες σας είναι γνωστοί και ως ”δόντια σοφίας”. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν τέσσερις φρονιμίτες», εξηγεί η Δρ Λέιν. «Αλλά είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να έχουν 0, 1, 2, 3 ή ακόμα και 6», προσθέτει. Ανάλογα με τον αριθμό των φρονιμιτών που έχουμε, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με τον χώρο που καταλαμβάνουν στο στόμα μας.
9. Η πλάκα στα δόντια μπορεί να περιέχει πάνω από 300 είδη βακτηρίων
Η πλάκα μπορεί να περιέχει 200 έως 300 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Αν και δεν βλάπτουν όλα αυτά τα βακτήρια την υγεία των δοντιών μας, ένα συγκεκριμένο είδος, ο στρεπτόκοκκος, είναι η κύρια αιτία της τερηδόνας.
Πηγή: LiveScience