Ενοικίαση ρούχων στο διαδίκτυο. Η κυρία Μπόρις Τζόνσον άνοιξε τον δρόμο

Αποτελούν τα ρούχα δεύτερης και τρίτης χρήσης στο Internet το μέλλον της μόδας;
|
Open Image Modal
Handout via Getty Images
.

«Και η νύφη φόρεσε ... δανεικό νυφικό. Είναι τα ενοικιαζόμενα ρούχα ο μέλλον της μόδας;», ήταν ο τίτλος του άρθρου του Guardian

 Πράγματι, όταν η Κάρι Σίμοντς παντρεύτηκε τον Μπόρις Τζόνσον το νυφικό της, δεν το αγόρασε από κάποιο κατάστημα ή σχεδιαστή για να το έχει μετά. Δεν το δανείστηκε από συγγενή της, όπως λέει η παράδοση. Ήταν ένα φόρεμα που ενοικίασε για μερικές ημέρες από τον ιστότοπο «My Wardrobe HQ».

 Στην είδηση αυτή, οι περισσότεροι παραξενεύτηκαν ίσως γιατί δεν το περίμεναν από εκείνη που έγινε η πρώτη κυρία της Βρετανίας και που ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες λίρες για ανακαίνιση του διαμερίσματος στο οποίο ζει προσωρινά, γράφει επίσης ο Guardian. Αποκαλύφθηκε ότι η κ. Σίμοντς, νυν Τζόνσον, το κάνει συχνά. «Η Κάρι νοίκιαζε πάντα από εμάς», λέει η Σάσα Νιούγολ, ιδιοκτήτρια του My Wardrobe HQ. Δεν γνώριζε ότι αυτό το φόρεμα προοριζόταν για τον γάμο της στον καθεδρικό ναό του Ουέστμινστερ. «Ως τακτικός πελάτης, τίποτα δεν φάνηκε ασυνήθιστο στην παραγγελία της».

Το κεντημένο στο χέρι, τούλινο φόρεμα του Έλληνα σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλου, ήταν διαθέσιμο για αγορά έναντι 2.870 λιρών (3,3468 ευρώ), ως μέρος μιας αποκλειστικής συλλογής για το πολυτελές e-tailer, Net-a-Porter. To νοίκιασε όμως 45 λίρες (52,4 ευρώ) την ημέρα.

Η ενοικίαση ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ μέχρι και εξτένσιον μαλλιών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Με τα χρησιμοποιημένα ρούχα αξίας 140 εκατομμυρίων λιρών (163,2 εκατομμυρίων ευρώ)  να στέλνονται στο χώρο υγειονομικής ταφής στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Wrap, θεωρείται ως μία σχετικά καλή λύση για τη βιομηχανία της μόδας. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην πανδημία, η ενοικίαση στην Μεγάλη Βρετανία δεν σταμάτησε. «Είμαι έκπληκτη από το σύνολο των ενοικιάσεων που είχαμε την περίοδο της πανδημίας», λέει η Εσίτα Κάμπρα - Ντέιβις, ιδιοκτήτρια του By Rotation (πλατφόρμας ενοικίασης με περισσότερους από 60.000 χρήστες). «Ήταν για γενέθλια ζευγαριών ή συγκατοίκων».

Μετά από περίπου ένα μήνα χαλάρωσης, η κίνηση στην αγορά είναι μεγάλη. Τα έσοδα από τη πλατφόρμα ενοικίασης «Rotation» έχει αυξηθεί περίπου οκτώ φορές από την αρχή του τρέχοντος έτους. Παρόμοια εικόνα και στο «My Wardrobe HQ», λέει η Σάσα Νιούγολ.

 Οι εταιρίες που ενοικιάζουν ρούχα, καθαρίζουν πρώτα τα προϊόντα τους πριν τα διαθέσουν προς ενοικίαση.

 Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι άνθρωποι βρήκαν χρόνο να φτιάξουν τις ντουλάπες τους να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους ρούχα και αξεσουάρ και να αποχωριστούν όσα τους ήταν ανεπιθύμητα.

  Ωστόσο, η Καρίν Φράνκλιν, δημοσιογράφος μόδας και ακτιβίστρια, πιστεύει ότι «οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί στις προσαρμογές. Ήμουν αυτή που από πολύ νωρίς, ρώτησα αν η πώληση ρούχων στο διαδίκτυο θα ήταν επιτυχής...» λέει. «Οι άνθρωποι παραγγέλνουν πολύ περισσότερα από ό,τι πρόκειται να κρατήσουν. Βέβαια έχουν μάθει πολύ καλά να επιστρέφουν προϊόντα».

  Ωστόσο η ενοικίαση είναι μία μελλοντική λύση για τον κόσμο της μόδα; «Απολύτως», λέει η Νιούγολ, αναφέροντας έρευνα για την αμερικανική εταιρεία «Rent the Runway» (διαδικτυακή υπηρεσία ενοικιάσεων ρούχων και αξεσουάρ) σύμφωνα με την οποία το 20% της λιανικής αγοράς θα ενοικιάζεται έως το 2025.

  Η Καρίν Φράνκλιν πιστεύει ότι είναι μία από τις λύσεις που προσφέρονται για τη αειφορία της μόδας - αλλά δεν ταιριάζει σε όλους. «Χρειαζόμαστε ποικιλία λύσεων», λέει. «Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στα μαγαζιά και να ψωνίζουμε, να έχουμε προσωπική επαφή με τους υπαλλήλους και να επιλέγουμε είδη ένδυσης που θα είναι δικά μας για πάντα… Θα έχουμε επίσης ρούχα και αξεσουάρ μέσα στην ντουλάπα μας, τα οποία θα νοικιάζουμε. Υπάρχουν, τελικά, πολλά ρούχα που θα θέλαμε όλοι να έχουμε αλλά δεν μπορούμε - οπότε γιατί να μην τα νοικιάσουμε;»

ΠΗΓΗ: Guardian, ΑΠΕ