ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ

Enola: Για πεντανόστιμα αθηναϊκά πιάτα & κρασί στην όμορφη ταράτσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Στον 3ο όροφο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης έχει “στηθεί” ένα πολύ ατμοσφαιρικό εστιατόριο που σερβίρει ελληνικές συνταγές στην πιο ακραία νόστιμη εκδοχή τους.
Open Image Modal
.
.

Ενώ μέχρι τώρα είχαμε αρκετούς λόγους να επισκεφθούμε το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - που είναι και ένας από τους πιο σημαντικούς φάρους πολιτισμού της χώρας- με τις συνεχόμενες δράσεις, τα σεμινάρια, τις παραστάσεις, τις εκθέσεις και τις προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών, εδώ και λίγους μήνες έχουμε ακόμα έναν: το Enola. Πρόκειται για ένα “μυστικό” εστιατόριο στην ταράτσα του Ιδρύματος με θέα τον πανοραμικό ουρανό της Αθήνας, που κάνει τη γαστρονομία να στέκεται επάξια δίπλα στην τέχνη ως μια άλλη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και το τελευταίο διάστημα έχει γίνει “στέκι” τόσο ηθοποιών, καλλιτεχνών και επισκεπτών του Ιδρύματος, όσο και ανθρώπων που αναζητούν συνεχώς κάτι “νόστιμο” στην πόλη, αλλά και έναν όμορφο χώρο για να αποσυμπιεστούν με ένα ποτήρι κρασί και καλό φαγητό.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γίνεται και γαστρονομικός προορισμός, πέρα από πολιτισμικός. 

Όταν φτάσαμε ο χώρος της εισόδου ήταν ήσυχος - όλοι οι επισκέπτες είχαν ήδη μπει στις αίθουσες του Ιδρύματος για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα καθημερινά δρώμενά του. Πήραμε λοιπόν, το ασανσέρ στην είσοδο, πατήσαμε το κουμπί για τον 3ο όροφο και σε λίγο βρεθήκαμε στην κεντρική σάλα του εστιατορίου, έναν πολύ elegant και καλαίσθητο χώρο γεμάτο ψάθινα φωτιστικά και ιδιαίτερα διακοσμητικά, που συνυπάρχει αρμονικά με τον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Αυτό ήταν και το πρώτο επίπεδο του εστιατορίου που ενδείκνυται πιο πολύ για επίσημες συναντήσεις και εταιρικά ραντεβού και έχει ένα μπαλκόνι που βλέπει Ακρόπολη.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Αυτός είναι ο χώρος στο πρώτο επίπεδο του εστιατορίου. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Αν ανέβεις λίγα σκαλάκια πιο πάνω, βρίσκεσαι στο δεύτερο επίπεδο του εστιατορίου και στην ταράτσα του κτιρίου με οροφή που ανοιγοκλείνει με βάση τον καιρό. Με πρωταγωνιστές τη μεγάλη μπάρα και φυσικά τον αθηναϊκό ουρανό, η ταράτσα είναι ιδανική για ατμοσφαιρικές βραδιές στην πόλη, αποφεύγοντας τη βαβούρα και τον συνωστισμό του κέντρου.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Στην όμορφη ταράτσα του Enola. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Την κουζίνα του Enola έχει αναλάβει ο εξαιρετικός Θάνος Κουλτούκης, φτιάχνοντας ένα μενού βασισμένο σε παλιά αθηναϊκά πιάτα, αλλά και τοπικά πιάτα από όλη την Ελλάδα, τα οποία φυσικά έφερε στο σήμερα εκτελώντας τα με έναν πιο σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Έτσι, λοιπόν πριν καταλήξει στα πιάτα που θα σερβίρονται στο Enola, έψαξε πληροφορίες σχετικά με το τι έτρωγαν στα αθηναϊκά αρχοντικά σπίτια, αλλά και διάφορα άλλα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, τις συνταγές των οποίων εξέλιξε και απογείωσε και παράλληλα δημιούργησε ελληνοποιημένες παραλλαγές πιάτων από διάφορες ξένες κουζίνες. Όλα φτιάχνονται με αγνά και ολόφρεσκα υλικά, που επί το πλείστον είναι ελληνικής παραγωγής που προμηθεύονται από μικροπαραγωγούς από όλη την Ελλάδα, και σίγουρα αυτό βγαίνει και στην πολύ “αληθινή” και γεμάτη γεύση του κάθε πιάτου.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Ο μελωμένος κοκκινιστός τραχανάς με το χωριάτικο λουκάνικο. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Στο τραπέζι μας έφτασαν πολλά από τα πιάτα του εστιατορίου και μπορούμε να πούμε όλα σερβίρονται σε γενναίες, χορταστικές μερίδες και ήταν απρόσμενα νόστιμα. Από τις σαλάτες και starters ξεχωρίσαμε την πολύ δροσερή “Αθηναϊκή”, με κομμάτια σφυρίδας, βραστά λαχανικά και πράσινη σούπα “gazpacho”, τις ψητές αγκινάρες με αρσενικό Νάξου, φρέσκια ρόκα και ελαιόλαδο με σκόρδο και τη φάβα Φενεού με σιγομαγειρεμένο χταπόδι, ντοματίνια confit, κάππαρη και φρέσκια ρίγανη.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Οι ψητές αγκινάρες είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει ένα τραπέζι στο Enola

Από τα κυρίως πιάτα μας άρεσε πολύ το μελωμένο αρωματικό κριθαρότο με κατσικίσιο τυρί και ταλιάτα από φιλέτο αρνιού σε σημείο να ζητήσουμε να μας φέρουν και άλλο, αλλά και ο κοκκινιστός τραχανάς με ξινομυζήθρα, χωριάτικο λουκάνικο και φρέσκια ρίγανη. Ένα πιάτο που ήταν αναπάντεχα νόστιμο ήταν μια παραλλαγή του παραδοσιακού πατσά, τον οποίο σερβίρουν κοκκινιστό με χειροποίητα σκιουφιχτά και πεκορίνο Αμφιλοχείας. Ενδιαφέρον είχε και η “ελληνοποιημένη” καρμπονάρα που αντί για μπέικον έχει σύγκλινο από τη Μάνη και αντί για παρμεζάνα έχει κρέμα από αρσενικό Νάξου. 

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Με το φιλέτο αρνιού να λιώνει στο στόμα και το κριθαρότο να έχει την τέλεια υφή δεν είναι άδικο το best-seller του μαγαζιού. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Για όσους προτιμούν το ψάρι προτείνουμε το κερκυραϊκό μπουρδέτο με σκορπίνα και φρυγανισμένο ψωμί και τη σφυρίδα με πουρέ από σεληνόριζα, χόρτα εποχής και αφρό από λαδολέμονο, ενώ από κρέατα αξίζει να πάρετε το πολύ ζουμερό T-Bone porterhouse, που είναι ένα πολύ εκλεκτό κομμάτι κρέας από μια φάρμα από τη Νέα Ζηλανδία, το οποίο σερβίρεται με πατάτες baby αρωματισμένες με μυρωδικά.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το T-Bone porterhouse, σερβίρεται με το ψήσιμο που προτιμάμε. Το εστιατόριο προτείνει medium ψήσιμο. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Από γλυκά σε περίπτωση που θέλετε κάτι πιο ελαφρύ, ιδανική είναι η μους γιαούρτι με αφρό από θυμαρίσιο μέλι και ξύσμα lime, ενώ για εκείνους που αν δε φάνε σοκολάτα “δεν καταλαβαίνουν γλυκό”, θα πάρουν μια πολλή καλή δόση αυτής με την “κρεμέ σοκολάτας” με νουγκατίνα φουντουκιού, παγωτό, σάλτσα από passion fruit και κομμάτια από χειροποίητο παστέλι.

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το “κολασμένο” σοκολατένιο γλυκό του Enola 

Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να συνοδευτούν από ένα ποτήρι κρασί από την προσεκτικά επιμελημένη λίστα του Enola, τις επιλογές για την οποία έχει κάνει ο sommelier Γιώργος Παγανός. Στη λίστα κυριαρχούν ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες, που αναδεικνύουν την πλούσια οινοποιητική παράδοση της χώρας, αλλά και κάποιες επιλεγμένες από Γερμανία και Ισπανία. Ο Γιώργος Παγανός είναι πάντα διαθέσιμος να καθοδηγήσει τους επισκέπτες στην επιλογή του κατάλληλου κρασιού που θα συμπληρώσει τέλεια κάθε πιάτο, ενισχύοντας τη γαστρονομική εμπειρία με την εκλεπτυσμένη γνώση του.

Στο Enola, η μουσική είναι τόσο δυναμική και ποικίλη όσο και το μενού του. Ανάλογα με τη μέρα της επίσκεψής μας, θα απολαύσουμε διαφορετικό μουσικό πρόγραμμα, το οποίο πάντα έχει στόχο να δημιουργήσει την τέλεια ατμόσφαιρα. Κάποιες βραδιές, ένας DJ αναλαμβάνει να παίξει αγαπημένες επιτυχίες των 80s και 90s από βινύλια, ενώ άλλες φορές, το μουσικό κλίμα γίνεται πιο χαλαρό με lounge μελωδίες που πλημμυρίζουν τον χώρο, ιδανικές για μια ήρεμη βραδιά. 

Open Image Modal
Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Το Enola είναι ιδανικό για private night moments. Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ

Στην οδό Πειραιώς 206 στον Ταύρο, η τέχνη και πλέον και η γαστρονομία συναντούν την απόλυτη έκφρασή τους, με το Enola να γράφει ένα πρωτότυπο δημιουργικό και πολύ νόστιμο φινάλε όχι μόνο για τις δράσεις του Ιδρύματος, αλλά και για κάθε μας  βραδιά. Αυτό το εστιατόριο, που αποτελεί σημείο συνάντησης της ελίτ των καλλιτεχνών, των γαστρονόμων αλλά και των foodies, κλείνει με απόλυτη μαεστρία την αυλαία κάθε ημέρας, με γεύσεις που σίγουρα σου μένουν. 

More Info:

Πειραιώς 206 στον Ταύρο

Κόστος ανά άτομο (με κρασί): 30-35 ευρώ

Για να κλείσετε τραπέζι ή βρείτε το Enola στον χάρτη πατήστε εδώ