Η επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ιταλία βρίσκει τα κόμματα που βγήκαν ηττημένα από την αναμέτρηση, σε μεγάλη δυσκολία. Το «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι», δεν επιβραβεύθηκαν από τη λαϊκή ψήφο και θα δυσκολευτούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις.
Το μόνο παρήγορο για το κόμμα του πρώην Καβαλιέρε είναι ότι μετέχει στο συντηρητικό συνασπισμό που κατάφερε να συγκεντρώσει το 37% των ψήφων. Αλλά, ως γνωστόν, πρώτο κόμμα του δεξιού-ακροδεξιού αυτού συνασπισμού, αναδείχθηκε η ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με το Φόρτσα Ιτάλια να μην ξεπερνά το 14%. Για πρώτη φορά, ο «μίστερ τιβί» συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, και το κόμμα του, κανονικά, δεν έχει τη δύναμη για να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον Τύπο, άρχισαν ήδη οι εσωτερικές έριδες και συγκρούσεις, με πολλούς βουλευτές και στελέχη να κατηγορούν τον στενό συνεργάτη και δικηγόρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, ότι έκανε βασικά λάθη στην επιλογή των προσώπων για τα εκλογικά ψηφοδέλτια. Παράλληλα, αναλυτές της δημόσιας τηλεόρασης Rai θεωρούν ότι το Forza Italia «εγκατέλειψε τη νότια Ιταλία, κάτι που βοήθησε τα Πέντε Αστέρια να θριαμβεύσουν».
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα είναι στο μάτι του κυκλώνα. Ο γραμματέας του Ματέο Ρέντσι μετά τη βαρύτατη εκλογική ήττα (18,7% των ψήφων) αποφάσισε να παραιτηθεί. Αλλά πρόσθεσε ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματος υπό τον όρο να γίνει έκτακτο συνέδριο, και να εκλεγεί ο διάδοχός του με ανοικτή ψηφοφορία. Ο Ρέντσι δεν θέλει να συμμαχήσουν οι Δημοκρατικοί ούτε με τα Πέντε Αστέρια, αλλά ούτε και με την Λέγκα του Σαλβίνι. Η λογική του είναι ότι το κόμμα δεν μπορεί να συμπορευθεί με όσους το προπηλάκιζαν καθ΄όλη την προεκλογική εκστρατεία. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός κινδυνεύει να περιθωριοποιήσει ακόμη περισσότερο την κεντροαριστερά και να προκαλέσει πραγματικές εκρήξεις θυμού στο εσωτερικού των «Δημοκρατικών». Διότι πολλά στελέχη του αφήνουν ήδη να διαρρεύσει ότι όποιος έχασε τις εκλογές δεν μπορεί να αποφασίζει και τη μελλοντική γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί.
Όσο για το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι», το αποτέλεσμα του 3,4% είναι σαφώς χαμηλότερο των προσδοκιών. Ο επικεφαλής του κινήματος και πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ενδεικτικό του όλου κλίματος, επίσης, είναι ότι σχεδόν κανένα στέλεχος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας από τους λόγους της απογοητευτικής αυτής επίδοσης, είναι ότι δεν υιοθετήθηκε μια ισχυρή επικοινωνιακή πολιτική και δεν ιεραρχήθηκαν λίγες και σαφείς προγραμματικές προτεραιότητες, πάνω στις οποίες να βασιστεί η εκστρατεία του κινήματος. Τα κύρια ονόματα της όλης αυτής προσπάθειας (Μπερσάνι, Ντ΄Αλέμα, Γκράσο και Μπολντρίνι) θα πρέπει να αποφασίσουν τώρα αν θα εργασθούν για την ενίσχυση του Ελεύθεροι και Ίσοι ή αν θα αναλάβουν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)