Επιστήμονες του Australian National University ανακάλυψαν 15 νέους αρχαιολογικούς χώρους στο Λάος, όπου βρίσκονται πάνω από 100 τεράστια πέτρινα «δοχεία» ηλικίας 1.000 ετών, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για τους νεκρούς.
Τα «δοχεία/ στάμνες» του Λάος είναι ένα από τα πλέον «ανθεκτικά» μυστήρια της αρχαιολογίας. Ειδικοί εκτιμούν πως είχαν να κάνουν με την ταφή των νεκρών, μα τίποτα δεν είναι με βεβαιότητα γνωστό σχετικά με τον αρχικό τους σκοπό και αυτούς που τα έφτιαξαν και τα μετέφεραν εκεί.
Τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η διασπορά των δοχείων είναι πιο ευρεία από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν, και θα μπορούσε να βοηθήσει στο «ξεκλείδωμα» των μυστικών γύρω από την προέλευσή τους.
Οι χώροι αυτοί, βαθιά σε βουνά και δάση, «φιλοξενούν» 137 δοχεία και εντοπίστηκαν από τον Νίκολας Σκοπάλ, διδακτορικό φοιτητή του ANU με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Λάος.
«Αυτούς τους νέους χώρους πρακτικά τους επισκέπτονται περιστασιακά μόνο κυνηγοί. Τώρα που τους ανακαλύψαμε εκ νέου, ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με αυτή την κουλτούρα και τον τρόπο που έκανε τις ταφές των νεκρών της» είπε ο κ. Σκοπάλ.
Ο αρχαιολόγος Ντόγκαλντ Ο′ Ράιλι ήταν ο ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. Όπως είπε, οι νέοι αυτοί χώροι δείχνουν πως οι αρχαίες ταφικές πρακτικές, που περιελάμβαναν τα δοχεία, ήταν πιο διευρυμένες από ό,τι πιστευόταν στο παρελθόν.
«Είναι προφανές ότι τα δοχεία, κάποια εκ των οποίων ζυγίζουν αρκετούς τόνους, λαξεύτηκαν σε λατομεία, και μεταφέρθηκαν με κάποιον τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις αρκετά χιλιόμετρα προς τις παρούσες θέσεις τους» είπε ο Ο’Ράιλι. «Αλλά γιατί επελέγησαν αυτοί οι χώροι ως ο τελικός χώρος ανάπαυσης για τα δοχεία είναι ακόμα μυστήριο. Επιπρόσθετα, δεν έχουν στοιχεία κατοχής σε αυτή την περιοχή».
Οι ανασκαφές αυτού του έτους αποκάλυψαν όμορφα σκαλισμένους δίσκους, που είναι πιθανότατα ταφικά σημάδια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από τα δοχεία. Όλως περιέργως, οι δίσκοι είχαν θαφτεί με τις διακοσμημένες πλευρές στραμμένες προς τα κάτω.
Ο Ο′ Ράιλι είπε πως οι εικόνες περιλαμβάνουν ομόκεντρους κύκλους, λαβές και φιγούρες ανθρώπων και πλασμάτων. «Τα διακοσμητικά σκαλίσματα είναι σχετικά σπάνια....και δεν ξέρουμε γιατί κάποιοι δίσκοι έχουν εικόνες ζώων και άλλες έχουν γεωμετρικά σχήματα» πρόσθεσε.
Μεταξύ των συνηθισμένων αντικειμένων της Εποχής του Σιδήρου που βρέθηκαν στις ταφές- διακοσμητικά κεραμικά, γυάλινες χάντρες, σιδερένια εργαλεία κ.α- ένα εύρημα προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
«Περιέργως βρήκαμε επίσης πολλά μικρά δοχεία, τα οποία μοιάζουν με τα μεγάλα, αλλά είναι φτιαγμένα από πηλό, οπότε θα θέλαμε πολύ να μάθουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναπαρήγαγαν τα ίδια δοχεία στα οποία έβαζαν τους νεκρούς τους σε μινιατούρες για να θαφτούν μαζί τους» σημείωσε ο Ο′ Ράιλι.