Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν να εμπλακούν αν υπάρξει πρόβλημα στις συνομιλίες της Ν.Υόρκης

Εντείνονται οι διεργασίες για το Σκοπιανό. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν για την ονομασία και αποφάσισαν να εμπλακούν αν υπάρξει πρόβλημα στις συνομιλίες της Ν.Υόρκης
Open Image Modal
Ognen Teofilovski / Reuters

Ολοκληρώθηκε μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες και σε κλειστό κύκλο η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί  συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών  και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αντίθετη γραμμή με τη μυστικότητα που επέλεξε το ΥΠΕΞ για τη συνάντηση με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη του σε σκοπιανό ΜΜΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι.

Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης «24» ο κ.Οσμάνι, δήλωσε πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, κάνοντας λόγο για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές. Ο ίδιος επεσήμανε πως και στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, υπάρχει συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να προχωρήσει περισσότερο.

«Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών. Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκτιμητές που γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν στη γείτονα χώρα, εκτιμούν ότι η παρέμβαση του κ. Οσμάνι ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, τάσσεται αντίθετος στο ενδεχόμενος διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την ονομασία, αποτελεί πίεση προς τους Σλάβους το κόμματος Ζάεφ, να βρουν μια κοινή αποδεκτή σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με την Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την προγραμματισμένη συνάντηση στη Ν.Υόρκη, ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ , θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τα Σκόπια.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2017 στις Βρυξέλλες και μετά από αυτήν ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αναγγέλλοντας την εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.