Εντείνονται οι μάχες στην Ουκρανία: Αυξημένη η ρωσική πίεση

Επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές.
Open Image Modal
Clodagh Kilcoyne via Reuters

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει 33 ρουκέτες κατά πολιτικών στόχων στη Χερσώνα μέσα σε διάστημα 24 ωρών, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι μάχες εντείνονται, με τη Ρωσία να αναπτύσσει περισσότερα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στο μέτωπο.

To γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε στην πρωινή του αναφορά πως οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές στη δεξιά όχθη του Δνείπερου κοντά στη Χερσώνα με όλμους και πυροβολικό.

Η Ρωσία αρνείται πως στοχεύει αμάχους. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές.

Οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τη Χερσώνα τον προηγούμενο μήνα σε μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις για την Ουκρανία στον 11 μηνών πόλεμο, μα η σύγκρουση έχει μπει σε μια αργή φάση φθοράς καθώς έχει έρθει ο χειμώνας.

«Έχουν υπάρξει πολύ λίγες αλλαγές στο μέτωπο, μα η πίεση από τον εχθρό έχει ενταθεί, τόσο από άποψης αριθμού στρατιωτών όσο και από άποψης τύπου και ποσότητας εξοπλισμού» είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ.

Ο Ζντάνοφ είπε ότι οι μάχες είχαν ενταθεί, με τη Ρωσία να αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης.

Οι σκληρότερες μάχες σημειώνονται γύρω από το Μπαχμούτ στα ανατολικά, μια βομβαρδισμένη πόλη- φάντασμα, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες, με τεράστιο κόστος σε ζωές, και πιο βόρεια στις πόλεις Σβάτοβε και Κρεμίνα, όπου η Ουκρανία προσπαθεί να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές.

Στο ερειπωμένο Μπαχμούτ, όπου πριν τον πόλεμο ζούσαν 70.000 κάτοικοι, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν φωτιές σε ένα μεγάλο κτίριο. Συντρίμμια βρίσκονταν στους δρόμους, και τα παράθυρα των πιο πολλών κτιρίων έλειπαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προέβη την Τρίτη σε αντίποινα ενάντια σε ένα πλαφόν τιμής που επιβλήθηκε από τις χώρες της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας πως η Ρωσία θα απαγόρευε τις πωλήσεις πετρελαίου σε χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν, το οποίο είχε επιβληθεί στις 5 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, και διαταραχές στις πωλήσεις της θα επηρεάσουν τις διεθνείς προμήθειες ενέργειας.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για την επιθυμία του για ειρηνευτικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποσαφήνισε ότι η Ρωσία έχει προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση της κατάληψης δια της βίας περίπου του 1/5 της ουκρανικής επικράτειας, εδάφη τα οποία η Ρωσία λέει ότι έχει προσαρτήσει. Η Ουκρανία λέει πως δεν θα δεχτεί να παραχωρήσει εδάφη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προωθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, που έχει συζητήσει και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, καλώντας διεθνείς ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια διεθνή ειρηνευτική σύνοδο.

Με πληροφορίες από Reuters