Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την πρώτη υπερπανσέληνο του χρόνου

Το λεγόμενο «φεγγάρι της Φράουλας»
Open Image Modal
ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2022. (EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

Η πρώτη υπερπανσέληνος από τις συνολικά τρεις φετινές σημειώθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου και οι εικόνες που χάρισε κόβουν την ανάσα. 

 

Open Image Modal
Μια πανσέληνος γνωστή ως «φεγγάρι της Φράουλας» ανατέλλει πίσω από τον ναό του Ποσειδώνα, στο ακρωτήριο Σούνιο, κοντά στην Αθήνα, Ελλάδα, 14 Ιουνίου 2022. REUTERS/Άλκης Κωνσταντινίδης
Alkis Konstantinidis via Reuters

Η πανσέληνος θα συμπέσει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

 

Open Image Modal
Η πανσέληνος της φράουλας εμφανίζεται στις 14 Ιουνίου 2022 στο Ungaran, στην κεντρική επαρχία Java, στην Ινδονησία. (Φωτογραφία WF Sihardian/NurPhoto μέσω Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο ”της Φράουλας”, επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.

Open Image Modal
Η υπερπανσέληνος της φράουλας ανατέλλει πίσω από τον μεσαιωνικό πύργο του Santo Stefano di Sessanio στην Ιταλία στις 13 Ιουνίου 2022. Το φεγγάρι του Ιουνίου είναι το πρώτο υπερφεγγάρι του 2022, το επόμενο θα είναι τον Ιούλιο.
NurPhoto via Getty Images

Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

 

Open Image Modal
To φεγγάρι ανατέλλει πίσω από τον Πύργο του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022.
via Associated Press

 

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Open Image Modal
Η πανσέληνος ανατέλλει πάνω από το σταυρό της εκκλησίας του Αγίου Ιωσήφ στη Βαγδάτη του Ιράκ, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022.
via Associated Press
Open Image Modal
Γλυπτά αγγέλων που έχουν στερεωθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ απεικονίζονται στην πανσέληνο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
via Associated Press