Έντι Ράμα: Νόμῳ πείθου! Λυπάμαι που η Ελλάδα παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο

Αντίδραση από τον Αλβανό πρωθυπουργό μετά τη διαμαρτυρία στη Χειμάρρα.
Open Image Modal
.
via Associated Press

Στη διαμαρτυρία της Δευτέρας για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα αντέδρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook (η οποία αρχίζει με το αρχαιοελληνικό «Νόμῳ πείθου») εκφράζει λύπη που η Ελλάδα «παρεμβαίνει» έτσι, με στελέχη της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης να διαμαρτύρονται κατά της δικαιοσύνης ενός άλλου δημοκρατικού κράτους. Παράλληλα τονίζει πως η υπόθεση Μπελέρη είναι ξεκάθαρα θέμα της αλβανικής δικαιοσύνης.

 

 

Μεταξύ άλλων, γράφει πως «στη μνήμη μου, δεν υπάρχει άλλη περίπτωση, όταν οι αιρετοί ενός δημοκρατικού πολιτεύματος οργανώνουν διαμαρτυρία σε άλλο δημοκρατικό πολίτευμα, ενάντια στις αρχές αυτού του κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπου εμφανίζονται ως διαμαρτυρόμενοι κατά των αποφάσεων των αντίστοιχων δικαστηρίων του κράτους στο οποίο διαμαρτύρονται, απολυτοποιώντας την εθνοτική ένταξη του υποκειμένου της διαμαρτυρίας σε κάθε νομικό κανόνα, νομικό πρότυπο και δημοκρατική λογική. Αυτή είναι μια από εκείνες τις τυπικές καταστάσεις, για την έκφραση ”Είμαι άφωνος!” είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό και θα ήθελες να σταματήσεις εκεί. Είναι όμως κι αυτή από εκείνες τις χαρακτηριστικές καταστάσεις, όταν στα Βαλκάνια ζωντανεύει η έκφραση «Το πάπλωμα καίγεται για έναν ψύλλο!» γι′ αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να μην συμβεί ποτέ αυτό».

Συνεχίζοντας, γράφει πως «αλλά ποιος και πώς μπορεί σήμερα να απελευθερώσει από τη φυλακή έναν Αλβανό υπήκοο ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος ως υποψήφιος δήμαρχος κατηγορείται από την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ότι διέπραξε το αδίκημα της εξαγοράς ψήφων -για το οποίο ο Ποινικός κώδικας της Αλβανίας είναι σαφής και δραστικός - ενώ σύμφωνα με την αμετάβλητη απόφαση στα τρία στάδια της δίκης, θα πρέπει να κρατηθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον του;! Η ελληνική υπηκοότητα δίνει στον Αλβανό πολίτη που κατηγορείται από την SPAK και κρατείται υπό προφυλάκιση από τα δικαστήρια της χώρας, διαφορετικό καθεστώς από άλλους 48 Αλβανούς πολίτες με αλβανική υπηκοότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δημάρχων του κόμματός μου, που σήμερα κρατούνται με τις κατηγορίες του ίδιου σώματος; με πανομοιότυπες αποφάσεις των ίδιων δικαστηρίων;!».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για πολιτικοποίηση ενός ζητήματος της αλβανικής δικαιοσύνης, συμπληρώνοντας πως «δεν έχω τρόπο να κρύψω τη μεγάλη λύπη μου, μπροστά στη σουρεαλιστική εμφάνιση της παρέμβασης της ελληνικής πλευράς σε ένα ζήτημα της αλβανικής δικαιοσύνης, σε σημείο που οι δηλώσεις από την Αθήνα και οι διχόνοιες των Ελλήνων φίλων μας στις Βρυξέλλες, να παρουσιάσουν αυτό το θέμα που επιλήφθηκε από τη δικαιοσύνη για την κατηγορία του εκλογικού εγκλήματος, ως θέμα της ελληνικής μειονότητας που κλιμακώθηκε με μια τέτοια διαμαρτυρία, πρωτόγνωρη στην ιστορία της Ευρώπης - τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζω!Όχι μόνο λυπάμαι πολύ, αλλά και ανησυχώ σοβαρά».