Εντι Ράμα: Προειδοποιεί το ΝΑΤΟ για ευρύτερη βαλκανική σύγκρουση - Ζητά περισσότερα στρατεύματα στο Κόσοβο

Τα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία είναι «εκτός ελέγχου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Πώς σχολίασε ο Γενς Στόλτενμπεργκ την κατάσταση.
Open Image Modal
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama μιλάει στα μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.
via Associated Press

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κάλεσε την Τετάρτη το ΝΑΤΟ να ενισχύσει περαιτέρω τις στρατιωτικές του δυνάμεις στο Κόσοβο και να διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, προειδοποιώντας ότι η πρόσφατη εθνοτική βία στην περιοχή ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στα Βαλκάνια.

Τα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία παραμένουν «εκτός ελέγχου», δήλωσε ο Ράμα μετά από μια άτυπη συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ των Δυτικών Βαλκανίων στη Βόρεια Μακεδονία.

Τόνισε ότι τα σύνορα χρησιμοποιούνται για πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων ενώ συνάμα με τη διείσδυση υπερεθνικιστών, αποτελούν παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «μεγάλες αναταραχές» στην περιοχή.

Οι εντάσεις παραμένουν υψηλές στο Κόσοβο και οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να υποδαυλίσει προβλήματα στα Βαλκάνια για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Γ.Γ ΝΑΤΟ: «Καμία στρατιωτική απειλή για τους Συμμάχους στα Δυτικά Βαλκάνια»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια, επέμεινε μετά τις συνομιλίες της Τετάρτης ότι το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία στρατιωτική απειλή για τους συμμάχους του στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση των εντάσεων, ειδικά στο Κόσοβο», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. 

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στο Κόσοβο - που δημιουργήθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του 1999 κατά της Σερβίας - με περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες και βαρύτερο οπλισμό.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και σίγουρα θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κόσοβο τη Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει εκεί πρόσθετα ειρηνευτικά στρατεύματα. Την Τρίτη στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι τα πρόσφατα βίαια ξεσπάσματα στην περιοχή είναι απαράδεκτα και ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Τον Μάιο, Σέρβοι διαδηλωτές στο βόρειο Κόσοβο συγκρούστηκαν με τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Τον Σεπτέμβριο, ένας αστυνομικός και τρεις Σέρβοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών, αφού περίπου 30 μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον περιπόλου της αστυνομίας κοντά στο χωριό Μπανίσκα του Κοσσυφοπεδίου.

 

 

Η Σερβία, όπως και η χώρα μας, δεν αναγνωρίζει την επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μεσολαβεί σε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει και τις δύο πλευρές ότι η άρνηση συμβιβασμού θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες ένταξής τους στο μπλοκ.

Στις συνομιλίες της Τετάρτης στα Σκόπια συμμετείχαν ο Ράμα, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Μιλόικο Σπάιτς, αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.