Έντομα προς κατανάλωση στα ράφια σούπερ μάρκετ στο Ισραήλ

Εκτός από γλυκά θα υπάρχουν μπάρες ενέργειας, μπιφτέκια και κεφτεδάκια από φαλάφελ.
|
Open Image Modal
Getty

Η πρόταση να αρχίσουμε να βάζουμε έντομα στην διατροφή μας προκειμένου να βοηθήσουμε το περιβάλλον είναι κάτι που κυκλοφορεί καιρό τώρα, μόνο που για πολλούς από εμάς δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο.

Και όμως, εταιρεία στο Ισραήλ ελπίζει να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό δημιουργώντας πληθώρα γεύσεων. Για παράδειγμα ο Ντρόρ Ταμίρ, ιδιοκτήτης της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Hargol, μας κλείνει το μάτι και μας προτρέπει, να δοικιμάσουμε λέγοντας «ανοίξτε ένα σακουλάκι».

Open Image Modal
Facebook
Ο Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας τεχνολογίας τροφίμων Hargol.

Τα ζελεδάκια σε σχήμα μικρής αρκούδας, πιο γνωστά ως «gummy bears», είναι γεμάτα πρωτεΐνη, αλλά όχι από σόγια ή ζελατίνη. Αντίθετα παρασκευάζονται από διαφορετικά είδη ακρίδας.

«Οι ακρίδες έχουν γεύση που θυμίζουν καρύδια πικάν, μανιτάρια, καφέ και σοκολάτα» εξηγεί ο Ντρορ Ταμίρ και συνεχίζει λέγοντας ότι, «Με την γκάμα τροφίμων της εταιρείας μπορούμε να δημιούργήσουμε πολλές διαφορετικές γεύσεις, όπως πορτοκάλι και φραόυλα».

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας λέει ότι γοητεύτηκε με τις ακρίδες όταν ήταν παιδί, όταν άκουγε ιστορίες από τη γιαγιά του, η οποία ήταν μαγείρισσα σε συλλογική κοινότητα, τα γνωστά κιμπούτς. «Έμαθα για τη δεκαετία του 1950, όταν το Ισραήλ υπέφερε από έλειψη φαγητού αλλά και από επιδρομές που έκαναν σμήνη από ακρίδες που έφταναν από την Αφρική και κατέστρεφαν τις καλλιέργειες».

«Ενώ τα περισσότερα μέλη του κιμπούτς έτρεχαν στα χωράφια για να τρομάξουν τις ακρίδες, οι Εβραίοι της Υεμένης και του Μαρόκου μάζεψαν τόνους από αυτά για φαγητό. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι οι ακρίδες μπορούν να ταΐσουν δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο».

Τα έντομα καταναλώνονται ευρέως στην Αφρική, την Ασία, την Κεντρική Αμερική και την Μέση Ανατολή ενώ αντίθετα στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική παραμένη ανεπιθύμητο είδος τροφής.

Ο Ντρορ Ταμίρ ελπίζει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος τα έντομα καθώς η εταιρεία του πρόκειται να παρουσιάσει μια σειρά προϊόντων. Εκτός από γλυκά θα υπάρχουν μπάρες ενέργειας, μπιφτέκια και κεφτεδάκια από φαλάφελ. 

Open Image Modal
Facebook
Μπάρες ενέργειας της Hargol

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε στην κατανάλωση εντόμων, αφού δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή μέσα από τα περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα που θα παρουσιαστούν αλλά και από την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης τα επόμενα τριάντα χρόνια καθώς αναμένεται πως από τα 7.7 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα θα ανέβει στα 9.8 έως το 2050.

Open Image Modal
Facebook
Κεφτεδάκια φαλάφελ
Open Image Modal
Facebook
Ζελεδάκια

Πηγή: BBC