Εντονες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στο Ιράκ

Ο ιρακινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν αλλά προειδοποίησε ότι η βία δεν θα γίνει ανεκτή.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε μια από τις πύλες της λεγόμενης Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, της αυστηρά φρουρούμενης περιοχής όπου εδρεύει η κυβέρνηση, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά, πιθανόν ο κρότος της εκτόξευσης δακρυγόνων, ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ, όπου ξανάρχισαν οι κινητοποιήσεις το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από μια αιματηρή εβδομάδα διαδηλώσεων στις αρχές του μήνα, μερικές ώρες πριν από την μαζική κινητοποίηση στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι υποστηρικτές του θυελλώδους σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη το βράδυ ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να ασκήσουν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν αλλά προειδοποίησε ότι η βία δεν θα γίνει ανεκτή.

Ο Άμπντουλ Μάχντι έκανε αυτή την προειδοποίηση σε τηλεοπτικό διάγγελμά του πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις, που θα γίνουν με την άδεια των αρχών.

Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας και τις πολύ συχνά βίαιες διαδηλώσεις που καταγράφονται στη Βαγδάτη από την 1η Οκτωβρίου και εξαπλώθηκαν σε πόλεις του φτωχού νότου.

Open Image Modal
Associated Press

Tο κίνημα αμφισβήτησης καταγγέλλει διεφθαρμένους αξιωματούχους και την πολιτική ελίτ ότι ληστεύουν τον τεράστιο πλούτο της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ και αποτρέπουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιρακινών.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πετρελαιοεξαγωγικής χώρας ζει στη φτώχεια, έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, υπηρεσίες υγείας και το σύστημα εκπαίδευσης, καθώς το Ιράκ προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τα χρόνια του πολέμου και τα οικονομικά προβλήματα που το μαστίζουν.

Ο Άμπντουλ Μάχντι τόνισε την Πέμπτη ότι η κατάρρευση της κυβέρνησής του θα βύθιζε το Ιράκ σε ακόμη πιο σοβαρή κρίση. «Η παραίτηση της κυβέρνησης σήμερα, χωρίς να υπάρξει συνταγματικά κατοχυρωμένη εναλλακτική λύση θα οδηγούσε τη χώρα σε χάος», επέμεινε.

Υπενθύμισε τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε μετά τις διαδηλώσεις — τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, τα προγράμματα εξεύρεσης εργασίας για άνεργους νέους, τη δημιουργία ενός νέου δικαστηρίου ενώπιον του οποίου θα προσάγονται διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί. Ακόμη, ο ιρακινός πρωθυπουργός είπε πως οι μισθοί των δημοσίων λειτουργών, ιδίως των κορυφαίων αξιωματούχων, θα μειωθούν στο μισό και οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα διατεθούν σε ένα ταμείο αλληλεγγύης προς τους φτωχότερους πολίτες.

Μια επιτροπή που συγκροτήθηκε κατ’ εντολή του Άμπντουλ Μάχντι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι 149 πολίτες σκοτώθηκαν διότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν υπέρμετρη χρήση βίας και χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στις αρχές του μήνα. Η επιτροπή συνέστησε την αποπομπή και την προσαγωγή σε δίκη δεκάδων ανώτερων αξιωματικών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)