Tαξίδεψε για 50 χρόνια στη θάλασσα και δεν έπαθε τίποτα

Tαξίδεψε για 50 χρόνια στη θάλασσα και δεν έπαθε τίποτα
Open Image Modal
facebook

Ένα πλαστικό μπουκάλι καθαρισμού για τα πιάτα που έχει ζωή τουλάχιστον 47 ετών βρέθηκε σε μια παραλία στη Βρετανία με τις επιγραφές που βρίσκονται στο εξωτερικό του να ξεχωρίζουν ακόμα ολοκάθαρα. Το εύρημα αναδύει και πάλι στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα των πλαστικών απορριμάτων που μένουν αναλλοίωτα μέσα στους ωκεανούς.

Το μπουκάλι εντόπισε ένας φύλακας της ακτοφυλακής στην παραλία Somerset σε άριστη κατάσταση. Οι υπεύθυνοι της ακτοφυλακής έγραψαν στη σελίδα τους στο facebook πως είναι εντυπωσιασμένοι από το πόσα σκουπίδια μπορεί να εντοπίσει κανείς στη θάλασσα. «Είναι συγκλονιστικό και συνάμα λυπηρό αν σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά μακροπρόθεσμα βλάπτουν τη φύση».

Το αντικείμενο που βρέθηκε ανάμεσα στα φύκια έφερε το λογότυπο γνωστής μάρκας καθαριστικών της οποίας μάλιστα η διαφήμιση -που είχε κυκλοφορήσει πριν από χρόνια- εκθείαζε την ιδιότητά του να αφήνει τα χέρια καθαρά και απαλά.

Ορισμένοι τύποι πλαστικών χρειάζονται 450 χρόνια για να διασπαστούν. Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει πάνω από 170 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων ετησίως, μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι συσκευασίες τροφίμων. Μόνο το 1/3 των πλαστικών αυτών συσκευασιών ανακυκλώνεται.

Τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στους ωκεανούς έχουν πλάτος μικρότερο κι από αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας, ενώ πολύ λίγα είναι ακόμα γνωστά για τις συνέπειες που προκαλούν στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων που πιθανότατα τα λαμβάνουν μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Η ακτοφυλακή της περιοχής συμβουλεύει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση πλαστικών και να βεβαιώνονται καθημερινά πως τα απόβλητά τους καταλήγουν στους κάδους, ειδικά όταν βρίσκονται σε κάποια παραλία.

 

Σύμφωνα με τη Greenpeace το 96% των σκουπιδιών στη Μεσόγειο θάλασσα είναι πλαστικά.

Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει χαρακτηριστεί πρόσφατα ως μια από τις πιο επηρεασμένες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τα μικροπλαστικά. Είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη, κλειστή θάλασσα στη γη με αποτέλεσμα λόγω της περιορισμένης εκροής επιφανειακών υδάτων, της εντατικής αλιείας, της ναυτιλίας, των τουριστικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων να συσσωρεύονται σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων. Κατά μέσο όρο υπολογίζονται 250.000 πλαστικά τεμάχια/km2 με συχνότητα εμφάνισης 100% σε δείγματα που εξετάστηκαν, ενώ στην επιφάνεια της θάλασσας πλέουν πλαστικά που αντιστοιχούν σε 1.000 έως και 3.000 τόνους.

Η χωρική κατανομή των πλαστικών στη Μεσόγειο είναι ανομοιογενής, λόγω της επίδρασης του ανέμου και των κυμάτων. Στην Ελλάδα, έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΚΕΘΕ στο βόρειο Ιόνιο, τον κόλπο Εχινάδων, τον Πατραϊκό κόλπο,  τον Σαρωνικό κόλπο και τον Αργολικό κόλπο αναφορικά με την αφθονία των πλαστικών στη θάλασσα συγκριτικά με τα υπόλοιπα θαλάσσια απορρίμματα κατέδειξε ότι:

95% των απορριμμάτων στο βυθό του Σαρωνικού είναι πλαστικά, ενώ ακολουθούν το βόρειο Ιόνιο, ο Αργολικός κόλπος, ο κόλπος Εχινάδων και ο Πατραϊκός κόλπος με ποσοστά 91, 75, 67,5 και 60%, αντίστοιχα. Η εικόνα είναι ίδια και στις ελληνικές παραλίες. Με βάση το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», από δυο παραλίες στη νοτιοανατολική Σάμο συλλέχθηκαν 14.965 απορρίμματα από τα οποία 4.821 ήταν πλαστικά  σε διάστημα μόλις έξι μηνών (Ιούνιος – Δεκέμβριος 2017).