Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Αδιανόητη κερδοσκοπία οι αυξήσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά

«Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί» αναφέρει η ανακοίνωση.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

«Οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Όπως αναφέρεται:

Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.

Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.

Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.

Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

Σταδιακές ανατιμήσεις στις λαϊκές αγορές Αθήνας και  Θεσσαλονίκης

Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μετακυλίονται σταδιακά οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Οι ανατιμήσεις στο χονδρεμπόριο αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω το καλάθι των καταναλωτών το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 50 λεπτά μέσα σε μια εβδομάδα, τα κολοκύθια από το 1 ευρώ άγγιξαν τα 1,5 ευρώ στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες, από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης με τις ντομάτες να παρουσιάζουν άνοδο κατά 36%, τα αγγούρια κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 22% και τα λάχανα κατά 20%, με εκπροσώπους της αγοράς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

 

Επάρκεια στην Αττική

«Κανονικά τροφοδοτείται ο νομός Αττικής με φρούτα και λαχανικά, παρά τα προβλήματα, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30% - 50%» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη -Λάρισα για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος μεταφοράς στην τροφοδοσία, ο νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων εργατών γης, στις λαϊκές αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Παράλληλα, καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και τον υπουργό Γεωργίας, Λευτέρη Αυγενάκη, σε έκτακτη συνάντηση, ώστε να βρεθούν, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να μπορούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής:

Μελιτζάνες: 1,50 ευρώ

Κολοκυθάκια: 2,30 ευρώ

Πατάτες: 0,80 - 1,20 ευρώ

Αγγουράκια: 1,50 - 2 ευρώ

Ντομάτες: 1 - 2 ευρώ

Κρεμμύδια: 1,50 ευρώ

Βλήτα: 1,50 ευρώ

Σπανάκι: 1,80 - 2,50 ευρώ

Λάχανο: 1,50 ευρώ

Χόρτα Ιταλικά: 1,50 - 2,00 ευρώ

Μαρούλια: 0,50 - 0,70 ευρώ

Ματσάκια (Ανιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 - 0,70 ευρώ

Παντζάρια: 1,50 ευρώ

Αγρια Ραδίκια: 2 - 3 ευρώ

Νεκταρίνια: 1,50 ευρώ

Ροδάκινα: 1,50 ευρώ

Σταφύλια: 1,70 ευρώ

Καρότα: 1,50 ευρώ

Πιπεριές: 2,00 ευρώ

Μήλα: 1 - 1,50 ευρώ.

 

(Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)