ΗΠΑ: 100 εκατ. αξιώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην γέφυρα της Βαλτιμόρης

Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού πλοίου κατηγορείται για σοβαρές παραλείψεις.
Open Image Modal
ΑΡΧΕΙΟ - Το φορτηγό πλοίο Dali έχει κολλήσει κάτω από μέρος της γέφυρας Francis Scott Key αφού το πλοίο χτύπησε σε αυτήν, Τρίτη 26 Μαρτίου 2024.
via Associated Press

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατηγόρησε την Τετάρτη τον ιδιοκτήτη του φορτηγού πλοίου ως υπεύθυνο για την πρόκληση της φονικής κατάρρευσης της γέφυρας στην Βαλτιμόρη.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο ιδιοκτήτης αγνόησε γνωστά ηλεκτρολογικά προβλήματα του πλοίου, με την δικογραφία να αποσκοπεί σε αποζημίωση μεγαλύτερη από τα 100 εκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε η αμερικανική κυβέρνηση, για να καθαρίσει τον υποθαλάσσιο χώρο από τα σκουπίδια που δημιουργήθηκαν, καθώς και για να ανοίξει εκ νέου το λιμάνι της πόλης.

Το Υπουργείο κάνει λόγο για ελλιπή συντήρηση των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών μερών του πλοίου, που οδήγησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λίγες στιγμές πριν την πρόσκρουση με την γέφυρα, που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο 6 ανθρώπων.

«Η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς εάν η εταιρεία δεν έπαιρνε την απόφαση να βάλει ένα εντελώς ενεκπαίδευτο πλήρωμα σε ένα άθλιο πλοίο», αναφέρει το κατηγορητήριο.

«Έκαναν τα πάντα για να επωφεληθούν από τις δουλειές τους στα αμερικανικά λιμάνια. Τόσα που έκοβαν μέχρι και «δρόμο» κατά τέτοιο τρόπο που έθεταν σε ρίσκο ανθρώπινες ζωές και υποδομές», τονίζεται στην αναφορά.

Το πλοίο ήταν να αναχωρήσει από το λιμάνι της Βαλτιμόρης για τη Σρι Λάνκα, όταν η βλάβη που προέκυψε είχε ως επακόλουθο την τραγωδία με την πτώση της γέφυρας. Ο απολογισμός της πτώσης είχε 6 νεκρούς και μεγάλα προβλήματα στην κίνηση των πλοίων στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, μέχρι και τον Ιούνιο περίπου.