ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στη Φλόριντα και την Τζόρτζια

Ο τυφώνας εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού έφτασε στη στεριά, ωστόσο προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και πτώσεις δέντρων.
|
Open Image Modal
Ένα κατεστραμμένο σπίτι 100 ετών φαίνεται μετά την προσγείωση μιας βελανιδιάς σε αυτό μετά τον τυφώνα Χέλεν που πέρασε από την περιοχή, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στη Βαλντόστα της Γκαλερί (AP Photo/Mike Stewart).
via Associated Press

Στους 33 ανέρχονται οι νεκροί από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χέλεν στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, τη Νότια και τη Βόρεια Καρολίνα ενώ περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις Πολιτείες αυτές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αστυνομία και πυροσβεστική έκαναν χιλιάδες διασώσεις στις πληγείσες περιοχές, ακόμη και στην Ατλάντα, όπου ένα συγκρότημα διαμερισμάτων εκκενώθηκε λόγω της πλημμύρας.

 

Open Image Modal
Ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων κωπηλατεί με κανό για να διασώσει τους κατοίκους και τα υπάρχοντά τους σε ένα πλημμυρισμένο συγκρότημα διαμερισμάτων μετά το πέρασμα του τυφώνα Ελένη από την περιοχή, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στην Ατλάντα. (AP Photo/Ron Harris)
via Associated Press

 

Η Χέλεν, που από ισχυρός τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, κινείται τώρα προς το Τενεσί και το Κεντάκι, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC). Γύρω στο μεσημέρι, περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στην ταράτσα ενός νοσοκομείου, στην κομητεία Γιουνικόι του Τενεσί, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Νόξβιλ. Τα νερά έχουν μετατρέψει σε βάλτο την αγροτική κοινότητα και, με την υπερχείλιση του ποταμού Νολιτσάκι, ασθενοφόρα και άλλα οχήματα αδυνατούν να φτάσουν και να απομακρύνουν τους ασθενείς.

 

Open Image Modal
Υψηλή στάθμη νερού μαίνεται στο κέντρο του Γκάτλινμπουργκ, Τενεσί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Wade Payne)
via Associated Press

 

Οι διασώσεις συνεχίζονται με βάρκες

Στη δυτική Βόρεια Καρολίνα, οι αρχές της κομητείας Ράδερφορντ προειδοποίησαν τους κατοίκους κοντά στο Φράγμα της Λίμνης Λιουρ να φύγουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία καθώς φοβούνταν ότι το φράγμα θα κατέρρεε ανά πάσα στιγμή.

Στη γειτονική κομητεία Μπάνκομπι, έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων οι διαπολιτειακοί οδικοί άξονες 40 και 26.

Στη Φλόριντα, νερά παρέσυραν τροχοβίλες στο Σταϊνχάτσι και πολλοί δρόμοι στην Τάμπα έχουν γίνει αδιάβατοι λόγω των νερών. Στην κομητεία Πάσκο, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις διέσωσαν 65 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Κέβιν Γκάθρι, ο διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών της Φλόριντας, προέτρεψε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να μην βγαίνουν στους δρόμους. «Έχουμε 1.500 διασώστες στι περιοχές αυτές. Σας εκλιπαρώ. μην μπαίνετε στον δρόμο τους, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ δήλωσε ότι δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον τυφώνα της κατηγορίας 4. Η καταιγίδα είχε μέγιστους διατηρήσιμους ανέμους 140 μίλια/ώρα (225 χλμ/ώρα) όταν έφτασε στην ξηρά αργά την Πέμπτη σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή στην αγροτική περιοχή Big Bend της Φλόριντα, όπου βρίσκονται ψαροχώρια και καταφύγια διακοπών, εκεί όπου συναντώνται το Panhandle και η χερσόνησος της Φλόριντα.

Αλλά οι ζημιές επεκτάθηκαν εκατοντάδες μίλια βορειότερα, με πλημμύρες μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα, όπου μια λίμνη που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Dirty Dancing» υπερχείλισε ένα φράγμα. Πολλαπλά νοσοκομεία στη νότια Τζόρτζια δεν είχαν ρεύμα και ένα στο Τενεσί έκλεισε.

Οι αρχές «δυσκολεύονταν να φτάσουν σε μέρη», οπότε ομάδες με αλυσοπρίονα «εργάζονταν για να απελευθερώσουν τους δρόμους», δήλωσε ο Κεμπ σε συνέντευξη Τύπου.

 

Open Image Modal
Ο αξιωματικός Nate Martir, αξιωματικός επιβολής του νόμου από την Επιτροπή Προστασίας της Άγριας Ζωής και της Ιχθυοπανίδας της Φλόριντα, κρατάει μια αμερικανική σημαία που βρισκόταν στο έδαφος ανάμεσα σε συντρίμμια, ενώ περιπολεί από ένα βαποράκι που μπορεί να έχει υψηλή στάθμη νερού, μετά τον τυφώνα Helene, στο Cedar Key της Φλόριντα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Gerald Herbert)
via Associated Press

 

Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τζόρτζια και άλλοι πέντε στη Φλόριντα, από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν, ανακοίνωσαν νωρίτερα οι τοπικές αρχές.

«Αυτή η καταιγίδα ήταν φονική. Επιβεβαιώθηκε ότι έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ. Το ένα από τα θύματα ήταν μέλος μιας ομάδας διάσωσης.

Open Image Modal
Ένα όχημα είναι βυθισμένο έξω από ένα σπίτι κοντά στο Peachtree Creek στην Ατλάντα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Jason Allen)
via Associated Press

«Υπάρχουν πέντε νεκροί» από τον τυφώνα, επιβεβαίωσε εξάλλου το γραφείο του σερίφη της κομητείας Πινέλας, στη δυτική ακτή της Φλόριντας.

Open Image Modal
Εργάτες καθαρίζουν τα συντρίμμια μετά τον τυφώνα Χέλεν, στο Cedar Key της Φλόριντα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Gerald Herbert)
via Associated Press

Άλλο ένα θύμα αναφέρθηκε στο Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Open Image Modal
CHARLOTTE, ΗΠΑ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 27: Δέντρα πέφτουν σε σπίτια και δρόμους μετά το χτύπημα του τυφώνα Helene στα νοτιοανατολικά, καθώς οι ζώνες της τροπικής καταιγίδας περνούν από την Καρολίνα προκαλώντας διακοπές ρεύματος, κλείσιμο σχολείων και πεσμένα δέντρα στο Charlotte NC, Ηνωμένες Πολιτείες στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 (Photo by Peter Zay/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Ο τυφώνας εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα αφού έφτασε στη στεριά, ωστόσο προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και πτώσεις δέντρων. Στα παράλια της Φλόριντας η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά τόπους κατά 4,5μέτρα.

Open Image Modal
Η Halle Brooks κάνει καγιάκ σε δρόμο που πλημμύρισε από τον τυφώνα Helen στη γειτονιά Shore Acres την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα (AP Photo/Mike Carlson).
via Associated Press

«Η απειλή δεν έχει περάσει» και η κατάσταση «παραμένει επικίνδυνη» ανέφερε η Ντιάν Κρίσγουελ, η διευθύντρια της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών (FEMA). Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) προειδοποίησε επίσης ότι οι «ιστορικές» και «καταστροφικές» πλημμύρες που συνοδεύονται από κατολισθήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, Associated Press