ΗΠΑ: Διακομματικό νομοσχέδιο προς διεύρυνση της συνεργασίας με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

Προβλέπει μεταξύ άλλων αυξήσεις στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και πλήρη κατάργηση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.
Open Image Modal
Το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον (φωτογραφία αρχείου)
via Associated Press

Νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος Συνεργασίας για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και την Ασφάλεια στη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ του 2025» εισήχθη στο αμερικανικό Κογκρέσο από την Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η διακομματική πρωτοβουλία που επιχειρεί να θεσμοθετήσει το πλαίσιο συνεργασίας «3+1» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, βασίζεται στα δυο προηγούμενα νομοσχέδια του 2019 και του 2021 και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, προβλέπει τη δημιουργία ενός επιμέρους σκέλους ασφάλειας εντός του υφιστάμενου σχήματος 3+1,  καταργεί την ημερομηνία λήξης της υφιστάμενης Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, την ενισχύει με επιπλέον 6 βουλευτές και συγκροτεί μια διακυβερνητική ομάδα εργασίας.  

 

Παράλληλα προβλέπει την δημιουργία των κέντρων CERBERUS και TRIREME, με έδρα το CYCLOPS στην Κύπρο και τη Βάση της Σούδας αντίστοιχα, τα οποία θα προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση κατά της τρομοκρατίας και της θαλάσσιας συνεργασίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυξήσεις στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), με επιπλέον 1 εκατομμύριο δολάρια για το Ισραήλ και 250.000 δολάρια για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κύπρου ενώ προβλέπει πλήρη κατάργηση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Το νομοσχέδιο που πρέπει να εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κογκρέσου προτού υπογραφεί σε νόμο εισήχθη και από τους έτερους εισηγητές βουλευτές Τομας Κιν Τζούνιορ, Νταν Γκολντμαν, Τζος Γκοτχαιομερ.   

Το νομοσχέδιο αποτελεί πρωτοβουλία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου το οποίο αναφέρει πως «το ΑΗΙ αποτελεί διαχρονικό υποστηρικτή της σημασίας της εταιρικής σχέσης “3+1” μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών». Το «3+1» αποτελεί μια ισχυρή περιφερειακή συνεργασία που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της Αμερικής, να διασφαλιστεί το διεθνές εμπόριό της και να προωθηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια σε μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Με την προώθηση αυτού του νέου νομοσχεδίου, το AHI και οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την εταιρική σχέση «3+1» και να την οδηγήσουν στο επόμενο επίπεδο, ιδιαίτερα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Το AHI θα συνεχίσει το έργο του στην Ουάσιγκτον για την προώθηση αυτού του κρίσιμου νομοσχεδίου έως τη ψήφιση του.

-- --