Ο φόνος του υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί, ισχυρού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σε πλήγμα από drone την Παρασκευή, δίχασε τους επικεφαλής του Κογκρέσου των ΗΠΑ και επανεκκίνησε τις διαφωνίες σχετικά με το εάν το Κογκρέσο θα έπρεπε να περιορίσει τις εξουσίες του προέδρου όσον αφορά σε πολεμικές επιχειρήσεις, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Το πλήγμα, για το οποίο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως διετάχθη από τον πρόεδρο Τραμπ, και είχε στόχο να «αποτρέψει μελλοντικά επιθετικά σχέδια του Ιράν» ήταν σημαντική κλιμάκωση στην εκστρατεία πίεσης σε βάρος της Τεχεράνης.
«Αυτό το συγκεκριμένο σενάριο είναι κάτι που σκεφτόμουν για πολλά χρόνια, και είναι ένα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βία και το χάος που προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρατήσουμε μακριά μας» είπε ο Άντι Κιμ, Δημοκρατικός και πρώην αρμόδιος διευθυντής για το Ιράκ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα. «Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, το πλήγμα έλαβε χώρα χωρίς να ζητηθεί η άποψη του Κογκρέσου. «Η ύψιστη προτεραιότητα των Αμερικανών ηγετών είναι η προστασία αμερικανικών ζωών και συμφερόντων» ανέφερε σε δήλωσή της η Πελόζι. «Αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών στρατιωτικών, διπλωματών και άλλων επιδιδόμενοι σε προκλητικές και δυσανάλογες ενέργειες. Το αποψινό αεροπορικό πλήγμα δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης βίας».
Ρεπουμπλικανοί βουλευτές επιδοκίμασαν τον πρόεδρο για το πλήγμα, λέγοντας πως ο Τραμπ απέδωσε δικαιοσύνη για δεκάδες οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών. Σημειώνεται πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν τον Σολεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, υπεύθυνο για θανάτους εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτικών κατά τον πόλεμο στο Ιράκ, καθώς και για εχθρικές ιρανικές δραστηριότητες ανά τη Μέση Ανατολή.
«Ο θάνατός του είναι μια ευκαιρία για το Ιράκ να καθορίσει το μέλλον του απελευθερωμένο από τον ιρανικό έλεγχο» είπε ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις του Άινταχο, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. «Όπως έχω προειδοποιήσει και στο παρελθόν την ιρανική κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να παρερμηνεύσουν τη λογική μας αυτοσυγκράτηση απέναντι στις προηγούμενες επιθέσεις ως αδυναμία».
Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός, έγραψε στο Twitter πως ο Τραμπ είχε δείξει «αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, θέτοντας παράλληλα ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και τις συνέπειες της παραβίασής τους».
Η Δύναμη Κουντς, έγραψε «ευθύνεται απόλυτα για την επικίνδυνη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε».
Οι Δημοκρατικοί ωστόσο ανησύχησαν για τις συνέπειες του πλήγματος. Ο αντιπρόσωπος Σεθ Μούλτον, Δημοκρατικός της Μασαχουσέτης, χαρακτήρισε τον Σολεϊμανί «εχθρό των ΗΠΑ με αμερικανικό αίμα στα χέρια του», ωστόσο πρόσθεσε ότι «το ερώτημα που αντιμετωπίζαμε χρόνια στο Ιράκ ήταν πώς να σκοτώνουμε περισσότερους τρομοκράτες από αυτούς που δημιουργούμε».
«Αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα απόψε, καθώς περιμένουμε την αντίδραση του Ιράν στην κλιμάκωση του Ντόναλντ Τραμπ, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, ακόμα χωρίς στρατηγική από την κυβέρνηση».
Άλλοι, όπως ο γερουσιαστής Τομ Ουντάλ, κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα ενός «παράνομου πολέμου με το Ιράν».