ΗΠΑ: Δόκιμος στρατού καταδικάστηκε το 2016 για βιασμό - Πλέον μπορεί να επιστρέψει στη σχολή του

Δικαστές έκριναν ότι το σεξ ήταν συναινετικό.
Open Image Modal
PeopleImages via Getty Images

Τον Ιούλιο του 2016, ο δόκιμος της στρατιωτικής σχολής του Γουέστ Πόιντ, Τζέικομπ Γουάιζενχαντ, καταδικάστηκε σε 21 χρόνια κάθειρξη και αποβολή από τη σχολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για βιασμό συμφοιτήτριάς του την ώρα που κοιμόταν. Η υπεράσπιση του Γουάιζενχαντ ήταν ότι αυτό που έγινε ανάμεσα σε αυτόν και την κοπέλα ήταν συναινετικό. Αλλά μετά από μια τετραήμερη δίκη, μια κριτική επιτροπή της σχολής τον έκρινε ένοχο για τρεις κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.

Πλέον, ένα εφετείο απέρριψε την καταδίκη του φοιτητή, απαλείφοντας την ποινή του. Και την Τετάρτη, ο δράστης έγινε ξανά δόκιμος και επέστρεψε στην βάση του σύμφωνα και με The Associated Press .

Οι τρεις δευτεροβάθμιοι στρατιωτικοί δικαστές (ήταν και οι τρεις άνδρες) που ανέτρεψαν την καταδίκη του φερόμενου ως δράστη,  έκριναν ότι τα υπάρχοντα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή του, έδειχναν ότι το σεξ ήταν συναινετικό, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η γυναίκα δεν αντιστάθηκε αρκετά, ώστε να ξυπνήσει και τους υπόλοιπους δόκιμους που κοιμόνταν κοντά τους.

 Η κοπέλα στην κατάθεσή της προσπαθούσε να εξηγήσει σοκαρίστηκε όταν ξύπνησε και είδε τον συμφοιτητή της να ασελγεί πάνω της κι έκατσε σε εμβρυακή στάση καθ’ολη τη διάρκεια της επαφής. Οι δικαστές δεν πείστηκαν. Ανέφεραν ότι το γεγονός ότι δεν βρήκαν σπέρμα στον υπνόσακο που έγινε η πράξη, περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

«Η απόφασή τους προσβάλλει τα θύματα», δήλωσε ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Ντον Κρίστενσεν. «Στα επιχειρήματα που βασίστηκαν οι δικαστές για να καταλήξουν σε αυτή την απόφαση, δείχνουν ότι δεν έχουν εικόνα σχετικά με το τι σημαίνει σεξουαλική κακοποίηση», συμπληρώνει.

Τον Μάιο, έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η σεξουαλική επίθεση στον στρατό έχει αυξηθεί 40%  από το 2016 - με περίπου 20.500 μέλη της υπηρεσίας να βιώνουν τέτοιες καταστάσεις το 2018. Αν και αυτοί οι αριθμοί δείχνουν προβληματικοί, σημειώνεται ότι μόνο 1 στα 3 μέλη του στρατού αναλύουν ενδελεχώς τη σεξουαλική τους ζωή.

Πηγή: CBS News