Λίβανος: Καμία απάντηση Νετανιάχου στη διεθνή έκκληση για παύση πυρός-Η πρόταση 11 χωρών και ΕΕ

Αντιφατικές τοποθετήσεις πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις ακροδεξιών υπουργών. Κρίσιμες διαβουλεύσεις με τον Νετανιάχου να φτάνει στη Ν.Υόρκη για την ΓΣ του ΟΗΕ.
|
Open Image Modal
Αντικρίζοντας τις καταστροφές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε περιοχή λίγο πιο έξω από την Βυρηττό του Λιβάνου (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

Καμία επίσημη απάντηση από το Τελ Αβίβ στο διεθνές κάλεσμα για άμεση κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ που μάλιστα φαίνεται να ετοιμάζει ακόμη  χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Η έκκληση συνυπογράφεται απο ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και αραβικές και το σχετικό κείμενο δόθηκε τα ξημερώματα στην δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

″Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία...Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια”, αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Λίγες ώρες αργότερα όμως το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου σχολίασε, απαντώντας και σε σχετικά ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ:  ”Η είδηση για κατάπαυση του πυρός δεν είναι αληθής. Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση για την υποτιθέμενη οδηγία για μετριασμό των μαχών στο βορρά είναι επίσης το αντίθετο της αλήθειας. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον IDF να συνεχίσει τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που του παρουσιάστηκαν. Επίσης, οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου”.

Πρακτικά ο Νετανιάχου τηρεί μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής ενώ σήμερα θα έχει απευθείας συνομιλίες με δυτικούς ηγέτες στην Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να αφιχθεί για να απευθυνθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ.   

Αντιθέτως, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Γκατζ,  πολύ ξεκάθαρα δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά». Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους». 

Οι δηλώσεις Νετανίαχου και Γκατζ ήρθαν μετά από εμπρηστικές τοποθετήσεις, για μια ακόμη φορά, των ακροδεξιών υπουργών της κυβέρνησης του.

 

Open Image Modal
Εθελοντές συγκεντρώνουν στρώματα σε σχολείο όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι από τις νότιες περιοχές του Λιβάνου που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

Η ανακοίνωση όπως δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν έχει ως εξής: 

Κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών

Η κατάσταση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι ανεπίτρεπτη και ενέχει απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. 

 Είναι καιρός να συναφθεί διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. 

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης. 

 Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος για διπλωματία προς την κατεύθυνση της σύναψης διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση του 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNSCR) και την εφαρμογή της απόφασης 2735 σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την σύμφωνα με την απόφαση του 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία για διπλωματική διευθέτηση.   

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενοι στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, η οποία θα τερματίσει συνολικά αυτή την κρίση. 

Το κείμενο στα αγγλικά εδώ

 

Open Image Modal
Καπνός σε πόλη του νοτίου Λιβάνου μετά από ισραηλινό πλήγμα (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

 

Απώτερος στόχος Στόχος η εκεχειρία σε Λίβανο αλλά και σε Γάζα

Με άλλη ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως ”συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες” για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

″Καλούμε σε ευρεία υιοθέτησή της και στην άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου” στην εφαρμογή της πρότασης.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί αναφέρει πως καταγράφηκε ”σημαντική πρόοδος” στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, που κατ’ αυτόν μπορεί να ”τονώσει” τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. 

Open Image Modal
O κρατήρας από έναν ακόμη βομβαρδισμό του Ισραήλ στην περιοχή Τζιγιέχ του νοτίου Λιβάνου (25 Σεπτεμβρίου 2024)
via Associated Press

Από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου

Στο μεταξύ, οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο συνεχίστηκαν με περισσότερα από 75 πλήγματα κατά την διάρκεια της νύχτας τα οποία ακολούθησαν ένα ανελέητο τριήμερο μπαράζ που άφησε πίσω εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες, νοσοκομεία στα πρόθυρα κατάρρευσης. Επλήγησαν πάνω από 2.000 στόχοι.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως οι  αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο είναι από τις πλέον σφοδρές στην ιστορία του σύγχρονου πολέμου, ξεπερνώντας σαφώς την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας στις πρώτες ημέρες του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ. 

Τα ισραηλινά πλήγματα μόνο τη Δευτέρα σκότωσαν περισσότερους από 550 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 1.800. Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς νεκρών οποιουδήποτε άλλου πρόσφατου πολέμου.

 

Πηγή: Κομισιόν, AFP, ΑΠΕ ΜΠΕ