ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,8% τον Φεβρουάριο - Μειώσεις σε τρόφιμα και στέγαση

Παρά τα καλά νέα, η Αμερικανική οικονομία δέχεται ακόμη πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Μια καλή είδη περίμενε τους Αμερικανούς καθώς τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα παρουσιάζουν μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, στο 2,8% από 2,9% που αναμενόταν.

Αν και ο στόχος της Fed είναι ο πληθωρισμός να φτάσει κοντά στο 2%, η μείωση αυτή δείχνει σημάδια πτωτικής τάσης, δίνοντας ανάσα σε εκατομμύρια Αμερικανούς με χαμηλά εισοδήματα, που πληρώσουν περισσότερα για διατροφή και στέγαση 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, αλλά σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 2,8%.

Αυτό δείχνει ότι η Αμερικανική οικονομία δέχεται ακόμη πληθωριστικές πιέσεις παρά την σημαντική αποκλιμάκωσή του προ τριετίας. Παρότι η επιπλέον μείωση του πληθωρισμού θα έδινε το πράσινο φωες στη Fed για νέα μείωση επιτοκίων η πολτική δασμών του Τραμπ φαίνεται ότι θα αναβάλλει τα σχέδια.

-- --