ΗΠΑ: Έρευνα περί μεταφοράς αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία

Ανησυχία στο Κογκρέσο.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν κινήσεις για τη μεταφορά «ευαίσθητης» τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με αναφορά του αμερικανικού Κογκρέσου.

Μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών ξεκίνησε έρευνα λόγω προβληματισμών για το σχέδιο του Λευκού Οίκου για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πληροφοριοδότες ενημέρωσαν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, εντείνοντας την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον πρόεδρο Τραμπ φέρονται να έχουν ασκήσει πιέσεις για τη μεταφορά της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η αναφορά της επιτροπής σημειώνεται πως μια έρευνα πάνω στο ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντική, «καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μεταφορά ευαίσθητης αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας φαίνονται να είναι σε εξέλιξη».

Ο Τραμπ είχε συναντήσει στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο στις 12 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν σχέδια κατασκευής σταθμών σε χώρες της Μέσης Ανατολής- περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επικρίνουν τα σχέδια αυτά, καθώς θα παραβίαζαν την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προγράμματος πυρηνικών όπλων. Επίσης, θεωρούν πως αν η Σαουδική Αραβία αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία, θα μπορούσε να αρχίσει μια επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως θέλει πυρηνική ενέργεια για να αυξήσει τη γκάμα των πηγών ενέργειάς της και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες. Ωστόσο, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως παίζουν ρόλο και οι έντονοι προβληματισμοί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για μεταφορά αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας είχαν ναυαγήσει λόγω της άρνησης της Σ. Αραβίας να συμφωνήσει σε μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή χρήσης της για σκοπούς ανάπτυξης όπλων, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση ίσως να μην θεωρεί υποχρεωτική την ύπαρξη τέτοιων δικλειδών ασφαλείας, σύμφωνα με το ProPublica.