ΗΠΑ και η Γερμανία ετοιμάζονται να στείλουν άρματα μάχης Abrams και Leopard στην Ουκρανία

Οι δύο χώρες φαίνεται να ξεπερνούν ένα ακόμη "ταμπού". Ωστόσο, ο αριθμός των αρμάτων μάχης που θα στείλουν είναι κατά πολύ μικρότερος αυτού που το Κίεβο λέει πως έχει ανάγκη.
|
Open Image Modal
M1 Abrams
Leah Millis via REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία φαίνονται πως είναι έτοιμες να δώσουν σημαντική ώθηση στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας με την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη στιγμή που ήδη η Μόσχα κάνει λόγο για νέα ”κατάφωρη πρόκληση”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη πλευρά του, τις τελευταίες ώρες άσκησε ξανά πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους να παράσχουν τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης, λέγοντας κατά το μεταμεσονύκτιο μήνυμά του ότι ”οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν με την λήψη αποφάσεων”.

Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τώρα απείχαν από την αποστολή βαρέων τύπου αρμάτων μάχης καθώς ήταν επιφυλακτικές για κινήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν στο Κρεμλίνο λόγο να διευρύνει τη σύγκρουση.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι προμήθειες σύγχρονων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία θα κλιμακώσουν τον πόλεμο, με ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου οδηγούν τον πλανήτη σε μια ”παγκόσμια καταστροφή”. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα πει ότι στα εδάφη της Ουκρανίας πολεμά ενάντια στην Δύση.

Open Image Modal
Leopard 2 του σουηδικού στρατού
ARND WIEGMANN via REUTERS

Οι πιθανές παραδόσεις αρμάτων μάχης από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία θα ήταν μια ”ακόμη κατάφωρη πρόκληση” κατά της Ρωσίας, δήλωσε ήδη ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ. ”Είναι προφανές ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί σκόπιμα να επιφέρει στην Ρωσία μια στρατηγική ήττα”, είπε ο Αντόνοφ σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram της πρεσβείας.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία για την αποστολή αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λίγες μέρες αφότου είχε επιχειρηματολογήσει κατά της ικανοποίησης των αιτημάτων του Κιέβου. Ένας τρίτος αξιωματούχος είπε ότι οι Η.Π.Α. θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά περίπου 30 άρματα μάχης τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φαίνεται επίσης να αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και να επιτρέψει σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία να το πράξουν επίσης, όπως δηλώνουν στο Reuters δύο πηγές.

Το περιοδικό Spiegel, το οποίο ανέφερε πρώτο την είδηση, επισημαίνει ότι η Γερμανία σχεδίαζε να προμηθεύσει τουλάχιστον μία ίλη Leopard 2 A6, που συνήθως αποτελείται από 14 άρματα μάχης.

Άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου, στη Σκανδιναβία για παράδειγμα, σκοπεύουν να συμπορευτούν με τη Γερμανία στην προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard στο

Αν και δεν υπήρξε ακόμη επίσημη επιβεβαίωση από το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι στο Κίεβο χαιρέτησαν αυτή την πιθανή αλλαγή στη στάση των δυο χωρών ακόμα κι αν οι φημολογούμενοι αριθμοί των αρμάτων μάχης προς αποστολή φαίνεται πως είναι μικρότεροι από τος προσδοκίες των Ουκρανών που ζητούν εκατοντάδες, κρίνοντας πως είναι απαραίτητα για την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων περιοχών.

Οι ″παγωμένες”  γραμμές του μετώπου 

Στο μεταξύ, οι  γραμμές του μετώπου, που εκτείνονται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα στην ανατολική και νότια Ουκρανία, έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό εδώ και δύο μήνες παρά τις μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πιστεύεται ευρέως ότι σχεδιάζουν νέες επιθέσεις.

 

Ο Ζελένσκι είπε το βράδυ της Τρίτης ότι η Ρωσία εντείνει την ώθησή της προς το Μπαχμούτ, μια βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων μαχών. «Θέλουν να αυξήσουν την πίεση σε μεγαλύτερη κλίμακα», είπε.

Υπό αυτό το πρίσμα η προμήθεια ή μη της Ουκρανίας με σημαντικό αριθμό σύγχρονων, βαρέων τύπου αρμάτων μάχης είναι βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ Κιέβου-Δύσης αλλά και μεταξύ των δυτικών συμμάχων. 

Οι αποφάσεις του Βερολίνου είναι οι πλέον κρίσιμες καθώς τα γερμανικής κατασκευής Leopards, που είναι ενταγμένα στις Ένοπλες Δυνάμεις 20 χωρών σε όλο τον κόσμο θεωρούνται μακράν η καλύτερη επιλογή καθώς, εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων τους, υπάρχει προφανώς και υψηλή διαθεσιμότητα. 

Τα αμερικανικά Αbrams θεωρούνται λιγότερο κατάλληλα λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καυσίμου και της δυσκολίας συντήρησης. 

Ωστόσο, η απόφαση αποστολής τους εκτιμάται πως διευκολύνει την Γερμανία να λάβει την  ίδια απόφαση για τα Leopards καθώς το Βερολίνο έχει ζητήσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των συμμάχων και σε θέματα αποστολής πολεμικού υλικού.