ΗΠΑ: Καμία παράταση στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως τις 31/8

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνεί με την πρόταση του Πενταγώνου παρά τις πιέσεις των ηγετών της G-7.
|
Open Image Modal
Leah Millis via Reuters

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με την σύσταση του Πενταγώνου να τηρήθει η προθεσμία της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν ως τις 31 Αυγούστου, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Reuters την Τρίτη.

Ο Μπάιντεν πήρε την απόφαση αυτή μετά από συζητήσεις με τους ομολόγους του στην G7, καθώς οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Ζυγίζοντας τους κινδύνους διατήρησης των αμερικανικών δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος πέραν της προθεσμίας, ο Μπάιντεν επέλεξε να ολοκληρώσει την αποστολή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Μπάιντεν ζήτησε επίσης από την ομάδα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ να δημιουργήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που προκύψει μια κατάσταση για την οποία η προθεσμία θα χρειαστεί να παραταθεί ελαφρώς, είπε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν στους Ταλιμπάν ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου εξαρτάται από τη συνεργασία τους για τη διευκόλυνση των εκκενώσεων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Πιέσεις των ηγετών της G-7

Η συνάντηση, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, έγινε εν μέσω ευρείας δυσαρέσκειας μεταξύ μερικών από τους στενότερους συμμάχων της Αμερικής σχετικά με τον χειρισμό του Μπάιντεν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα οι αντιδράσεις προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους στην G-7, η οποία περιλαμβάνει μόνο ένα μη μέλος του ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία.

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν ”θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών”, δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που είχαν σήμερα.

Οι επτά ηγέτες υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν ”δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων” χωρών.

Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους ηγέτες των για αρκετά λεπτά στην έναρξη της συνάντησης που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να κάνει δημόσιες παρατηρήσεις για το Αφγανιστάν αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Open Image Modal
H γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την διάσκεψη των G-7
POOL New via Reuters

 

Μέρκελ: Καμία παράταση της προθεσμίας για εκκένωση δεν αποφασίστηκε στη διάσκεψη της G7

Πως οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν δεν οδήγησαν σε παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν, επιβεβαιώσε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ.

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι η βασική προτεραιότητά τους είναι να διασφαλιστεί ότι οι Ταλιμπάν θα παραχωρήσουν ασφαλή διέλευση στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής ότι θα χορηγήσουν ασφαλή διέλευση για όσους θέλουν να φύγουν», είπε ο Τζόνσον μετά την έκτακτη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών της «Ομάδας των 7».

«Κάποιοι από αυτούς (σ.σ. τους Ταλιμπάν) θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα αυτού, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», πρόσθεσε.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε έδρα το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών υπηκόων, εκκένωσε τη χώρα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι πολύ ευγνωμονούσα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους, έχουν εκκενώσει το Αφγανιστάν και είναι ασφαλείς», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν.

Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Open Image Modal
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Πούτιν επικρίνει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, κατηγορώντας τους ότι άφησαν το Αφγανιστάν σε χάος το οποίο δημιουργεί πιθανές απειλές ασφαλείας για τη Ρωσία και τους συμμάχους της στην Κεντρική Ασία.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», ο Πούτιν τόνισε οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αναταραχή για να αποσταθεροποιήσουν τα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

«Ελλοχεύει κίνδυνος οι τρομοκράτες και οι διάφορες ομάδες που βρήκαν καταφύγιο στο Αφγανιστάν, να χρησιμοποιήσουν το χάος που άφησαν οι δυτικοί συνάδελφοί μας και να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια επέκταση στις γειτονικές χώρες», είπε ο Πούτιν. «Αυτό θα αποτελέσει άμεση απειλή για τη χώρα μας και τους συμμάχους της».

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Μόσχα πήρε τα μαθήματα της από την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, πως παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και δεν πρόκειται να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της στην χώρα αυτή για να συμμετάσχει σε μια «διένεξη όλων εναντίον όλων».

«Η ΕΣΣΔ είχε αποκομίσει δική της εμπειρία από την παραμονή της στο Αφγανιστάν. Πήραμε τα κατάλληλα μαθήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο, δεν προτιθέμεθα να επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν και πολύ περισσότερο να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε μια διένεξη όλων εναντίον όλων».

Ο σοβιετικός στρατός αποχώρησε από το Αφγανιστάν το 1989.

Mε πληροφορίες από Reuters και Associated Press