ΗΠΑ: Καταδίκη της Google για μονοπωλιακές πρακτικές στις υπηρεσίες αναζήτησης και διαφήμισης

Δημιούργησε μια "αυτοκρατορία αναζήτησης στο διαδίκτυο" σύμφωνα με την δικαστική απόφαση. Με "χρυσές" συμβάσεις είχε δεσπόζουσα θέση ως προεπιλεγμένος πάροχος παγκοσμίως.
|
Open Image Modal
Μηχανή αναζήτησης της Google
via Associated Press

Η εταιρεία Google, ένας από τους κολοσσούς του διαδικτύου, κρίθηκε ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές, ιδίως όσον αφορά τη μηχανή αναζήτησής της αφού μέσω συμβάσεων την επέβαλε ως προεπιλεγμένο λογισμικό σε διάφορες συσκευές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ έχει έχει δημιουργήσει μια ”αυτοκρατορία αναζήτησης στο Διαδίκτυο”.

Ο δικαστής εκτίμησε ότι ”αφού μελέτησε προσεκτικά τις μαρτυρίες και τις αποδείξεις έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε κατά τρόπο ώστε να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο”. 

Κατά την κρίση του δικαστή, παραβίασε το άρθρο 2 του Νόμου Sherman, της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ, καθώς λειτουργούσε μονοπωλιακά στις υπηρεσίες αναζήτησης και διαφήμισης.

Σε επόμενη συνεδρίαση θα καθοριστεί το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη δικαστική ήττα για τον  τεχνολογικό καθώς εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για την αναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί αντλούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και ανατρέπει δυνητικά δεκαετίες κυριαρχίας της Google.

Σημειώνεται πως η Google έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποκλειστικές συμβάσεις για να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση ως προεπιλεγμένος πάροχος αναζήτησης παγκοσμίως σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο. 

Και ήταν οι συμβάσεις αυτές που  της είχαν εξασφαλίσει τη δύναμη να αποκλείει επίδοξους ανταγωνιστές όπως το Bing της Microsoft και το DuckDuckGo, σημείωνε η αμερικανική κυβέρνηση σε μια ιστορική αντιμονοπωλιακή αγωγή που είχε κατατεθεί επί προεδρίας Τραμπ.

Ο όμιλος είχε κατηγορηθεί ότι κατέβαλε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, έως και 26 δισεκ. δολάρια μόνο πέρυσι, για να διασφαλίσει ότι η μηχανή αναζήτησης θα ήταν το προεπιλεγμένο λογισμικό σε ορισμένα «έξυπνα τηλέφωνα» και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε στην εταιρεία Apple.

«Οι συμφωνίες διανομής που υπέγραψε η Google προαγοράζουν ένα σημαντικό μέρος της αγοράς μηχανών αναζήτησης και στερούν από τους ανταγωνιστές της ευκαιρίες να την ανταγωνιστούν», έκρινε ο δικαστής.

Η μετοχή της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google υποχώρησε στα 160,64 δολάρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με πτώση 4,61%.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό» τονίζοντας ότι «καμία εταιρεία δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ο Κεντ Γουόκερ, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης .

«Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη», έγραψε ο Walker προσθέτοντας: «Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύχρηστα».

Πηγές: CNN, ΑFP