ΗΠΑ: Να επαληθευτεί πρώτα αν η Ρωσία κάνει όντως κινήσεις αποκλιμάκωσης

«Παρακολουθούμε την κατάσταση» είπε η Τζουλιάν Σμιθ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
Open Image Modal
.
Handout . via via REUTERS

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις περί κινήσεων αποκλιμάκωσης στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε η Τζουλιάν Σμιθ, αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επαληθευτεί πως όντως αυτό ισχύει.

Αναφερόμενη στις ρωσικές ανακοινώσεις περί επιστροφής κάποιων δυνάμεων στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεών τους, η πρέσβης Σμιθ είπε, κατά τη διάρκεια της online ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχε η HuffPost Greece, πως η Ρωσία είχε προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς και στο παρελθόν, ωστόσο εν τέλει διαπιστώθηκε πως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να γίνει πρώτα κατανοητό σε τι αναφέρεται η ρωσική πλευρά και να επαληθευτεί πως όντως λαμβάνει χώρα αποκλιμάκωση.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Νωρίτερα την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει πως στρατιωτικές μονάδες της νότιας και της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας είχαν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους, έχοντας ολοκληρώσει τις ασκήσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο με άρματα μάχης, άλλα τεθωρακισμένα και αυτοκινούμενα πυροβόλα να αρχίζουν την επιστροφή στις βάσεις τους.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε από πλευράς του την Τρίτη ότι η Βρετανία βλέπει ενδείξεις ενός διπλωματικού «ανοίγματος» με τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας, μα οι τελευταίες πληροφορίες δεν φαίνονται ενθαρρυντικές.

«Υπάρχουν ξεκάθαρα ενδείξεις ενός διπλωματικού ανοίγματος, υπήρχε πάντα ευκαιρία να συζητήσουμε, υπάρχει “έδαφος” για μια συζήτηση για την Ουκρανία, με την Ουκρανία- και αυτό είναι καλό. Βλέπουμε μια ρωσική προθυμία για συζητήσεις» είπε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Reuters, προσθέτοντας ωστόσο πως «από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες που βλέπουμε σήμερα εξακολουθούν να μην είναι ενθαρρυντικές».

Όπως είπε, πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απαγόρευση συγκέντρωσης χρημάτων στο Λονδίνο για ρωσικές εταιρείες, ενώ πρόσθεσε πως βρετανικές πληροφορίες δείχνουν ότι στήνονταν ρωσικά στρατιωτικά νοσοκομεία εκστρατείας στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως προετοιμασία για εισβολή. «Περισσότερες τακτικές ομάδες τάγματος μεταφέρονται πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία...οπότε αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρόκειται για ανάμεικτα μηνύματα, και ως εκ τούτου είναι ακόμα πιο σημαντικό να παραμείνουμε σκληροί και πολύ ενωμένοι, ειδικά ως προς τις οικονομικές κυρώσεις».

Από πλευράς του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμιτρό Κουλέμπα είπε νωρίτερα ότι το Κίεβο θα πίστευε ότι η Ρωσία κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης αν έβλεπε το ίδιο ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται. «Αν δούμε απόσυρση, θα πιστέψουμε την αποκλιμάκωση» είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

«Πάντα λέγαμε ότι τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά το τέλος των ασκήσεων. Αυτό έγινε και τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποδαυλίζουν την κρίση, προειδοποιώντας επανειλημμένα για επικείμενη εισβολή, σε σημείο όπου, όπως είπε ο Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε αστεία για το θέμα.

«Μας ρωτά να μάθουμε αν η ακριβής ώρα της αρχής του πολέμου έχει δημοσιευτεί. Είναι αδύνατον να δείξει κανείς κατανόηση σε αυτή την πληροφοριακή τρέλα» είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Σε μια έντονη ανακοίνωση, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είπε ότι «η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η δυτική πολεμική προπαγάνδα απέτυχε», προσθέτοντας πως η Δύση «ντροπιάστηκε και καταστράφηκε χωρίς να πέσει ένας πυροβολισμός».

Στο μεταξύ, η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ψήφισε την Τρίτη για έκκληση στον Πούτιν να αναγνωρίσει δύο αποσχιθείσες περιοχές που ελέγχονται από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες.

Η αναγνώριση των δύο περιοχών αυτών θα σήμαινε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, για την υλοποίηση της οποίας η Ρωσία έχει πει ότι δεσμεύεται.