Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία μαις νέας ομάδας για τη διερεύνηση αναφορών αγνώστων εναέριων φαινομένων (UAP- unidentified aerial phenomena, ή αλλιώς τα γνωστά σε όλους ΑΤΙΑ- UFO) σε ευαίσθητες περιοχές- και η δουλειά της θα είναι υπό την επίβλεψη τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Η ομάδα αυτή θα ηγηθεί μιας προσπάθειας για τον «εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την απόδοση αντικειμένων» σε εναέριους χώρους όπου υπάρχουν περιορισμοί κίνησης, καθώς και την αντιμετώπιση απειλών σε στρατιωτικές πτήσεις.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των New York Times, η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μετά τη δημοσιοποίηση τον Ιούνιο μιας αναφοράς όπου, παρά τις προσδοκίες, δεν δίνονταν ικανοποιητικές εξηγήσεις για τις 142 θεάσεις περίεργων φαινομένων από στρατιωτικούς πιλότους και άλλους μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους NY Times, η αναφορά αυτή είχε προκαλέσει εκνευρισμό σε κάποιους εντός των υπηρεσιών πληροφοριών, που θεωρούν ότι θα έπρεπε να είχε γίνει περισσότερη έρευνα και ανάλυση ως προς την κατηγοριοποίηση και εξήγηση των φαινομένων. Η δημοσιοποίηση μιας αναφοράς όπου λεγόταν ότι οι θεάσεις αυτές ήταν ανεξήγητες ενίσχυσε περαιτέρω τις θεωρίες πως τα βίντεο και οι εικόνες θα μπορούσαν να απεικονίζουν επισκέπτες από το Διάστημα- μια θεωρία που λίγοι εντός των κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης λαμβάνουν στα σοβαρά.
Σύμφωνα με την Κάθλιν Χικς, αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, η νέα αυτή ομάδα θα λέγεται Airborne Object Identification and Management Synchronization Group. Θα επιβλέπεται από ένα εκτελεστικό συμβούλιο που αποτελείται από τον υφυπουργό Άμυνας αρμόδιο για τις πληροφορίες, τον διευθυντή του γενικού επιτελείου και ανώτερους αξιωματούχους από το γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Η ομάδα θα εστιάζει σε εναέριο χώρο ειδικής χρήσης, που περιλαμβάνει περιοχές στρατιωτικών επιχειρήσεων, πεδία βολής, περιοχές με περιορισμούς για λόγους εθνικής ασφαλείας και άλλες χρήσεις. Σε σχετικό memo η Χικς είπε πως τα άγνωστα εναέρια φαινόμενα σε περιοχές ειδικής χρήσης αποτελούσαν πιθανό κίνδυνο ασφαλείας για στρατιωτικούς πιλότους και αυξάνει τους «πιθανούς προβληματισμούς εθνικής ασφαλείας».