To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για ομοσπονδιακές εκτελέσεις θανατοποινιτών

Ξαναρχίζουν οι εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από διακοπή 17 ετών.
|
Open Image Modal
Chip Somodevilla via Getty Images

Λίγες ώρες μετά την αναβολή της εκτέλεσης 4 θανατοποινιτών με απόφαση δικαστηρίου της Ουάσιγκτον, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν. Από σήμερα αρχίζουν ξανά οι εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από διακοπή 17 ετών. 

«Ακυρώνουμε την προκαταρκτική εντολή του περιφερειακού δικαστηρίου και οι εκτελέσεις μπορούν να λάβουν χώρα όπως προβλεπόταν», ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο αναφερόμενο στις εκτελέσεις τεσσάρων καταδικασμένων σε θάνατο που είχαν ανασταλεί χθες, Δευτέρα, από έναν δικαστή ο οποίος έκρινε πως οι προσφυγές των καταδικασμένων δεν είχαν εξετασθεί όλες.

Πάντως, η προγραμματισμένη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ αναβλήθηκε με δικαστική εντολή, λίγες ώρες πριν την πραγματοποίησή της το πρωί της Τρίτης. 

Η δικαστής Τάνια Τσούτκαν, έκρινε ότι υπάρχουν νομικές προκλήσεις στην υπόθεση, οι οποίες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί.

Ο θανατοποινίτης είναι ο Ντάνιελ Λιούις Λη, 47 ετών, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την δολοφονία μίας οικογένειας στο Αρκανσο το 1996.

Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε λίγες ώρες πριν την θανατηφόρα ένεση, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στην πολιτεία της Ιντιάνα.

Ο Λη, ο οποίος βασάνισε και σκότωσε τριμελή οικογένεια και πέταξε τα πτώματα σε λίμνη, ήταν να εκτελεστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και τότε τα δικαστήρια μπλόκαραν την εφαρμογή της θανατικής ποινής.

Η απόφαση της Τσούτκαν οδήγησε στην αναβολή άλλων τεσσάρων ομοσπονδιακών εκτελέσεων και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω νομικές μάχες εναντίον των κυβερνητικών πρωτοκόλλων που αφορούν τις θανατηφόρες ενέσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε αμέσως έφεση εναντίον της απόφασης.

Η εκτέλεση του Λη και των άλλων τεσσάρων ήταν προγραμματισμένες να γίνουν με ενέσεις του φαρμάκου πεντομπαρμπιτάλ. Σύμφωνα με την υπέρασπισή τους, η χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμά τους να μην υποστούν ”σκληρή και ανορθόδοξη τιμωρία”, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί επιπλέον παρενέργειες.

″Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει στις εκτελέσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα του νέου πρωτοκόλλου για την εφαρμογή της θανατικής ποινής” δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων των τεσσάρων άλλων θανατοποινιτών.

Κάποιοι από τους συγγενείς του Λη είχαν ζητήσει την αναβολή της εκτέλεσης, υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθησή της θα μπορούσε να τους εκθέσει στον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, αλλά τα αρμόδια δικαστήρια έκριναν ότι τα επιχειρήματά τους δεν είχαν βάση.

Η Ερλίν Πάτερσον, 81 ετών, της οποίας η κόρη, η εγγονή και ο γαμπρός δολοφονήθηκαν από τον Λη, έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να εκτελεστεί, αλλά να μείνει στη φυλακή ισοβίως, όπως και ο συνεργός του.

Η θανατική ποινή, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, είχε καταργηθεί το 1972, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Το 1976, με νεώτερη απόφαση, το Δικαστήριο επέτρεψε στις πολιτείες να εκτελούν θανατοποινίτες και το 1988 επετράπη και πάλι η εφαρμογή της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Από το 1988 έως το 2018 είχαν καταδικαστεί εις θάνατον 78 άτομα, αλλά μόνον τρία εκτελέστηκαν. Σήμερα, υπάρχουν 62 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ που περιμένουν την θανατική ποινή.

Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να ξαναρχίσει τις εκτελέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι οποίες είχαν σταματήσει από το 2003.

 

(Με πληροφορίες από AFP, BBC