Οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν την Παρασκευή στη Βουλή των Αντιπροσώπων μια νομοθετική πρόταση που έχει ως στόχο να ανατρέψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης με στόχο την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, μια απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η οποία φαίνεται ότι οδηγεί σε μια σκληρή πολιτικο-δικαστική μάχη.
«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει την ψευδή δήλωση του προέδρου ότι υπάρχει κρίση στα σύνορα», είπε η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την πρόταση αυτή την επόμενη Τρίτη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει τη Βουλή και η πρόταση αναμένεται ότι θα υπερψηφιστεί. Τη νομοθετική προσπάθεια στηρίζει και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής.
Στη συνέχεια ωστόσο, θα πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία, όπου η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αφού εκεί πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχοντας 53 έδρες σε σύνολο 100. Αρκετά μέλη του κόμματος όμως έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» από τον Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και παρακάμπτει τις εξουσίες του Κογκρέσου.
Η μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλις έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψηφίσει την πρόταση.
Αν τελικά βρεθούν οι ψήφοι και περάσει η πρόταση και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.
«Η ενέργεια του προέδρου είναι παράνομη και παραβιάζει το Σύνταγμά μας και επομένως και τη δημοκρατία μας» δήλωσε η Πελόζι νωρίτερα, σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν την πρόταση, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω των νόμων».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)