ΗΠΑ: Παράταση για 5 χρόνια της συνθήκης New START για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία

Οι δύο χώρες περιορίζονται στην ανάπτυξη μέχρι 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών η καθεμία.
Open Image Modal
CARLOS BARRIA via Getty Images

Οι ΗΠΑ παρέτειναν τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία για πέντε χρόνια, διασφαλίζοντας εξακριβώσιμα όρια στη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε αναφέρει πως θα επιδίωκε την παράταση λίγο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου τον προηγούμενο μήνα. Η συνθήκη, που έληγε στις 5 Φεβρουαρίου, περιορίζει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην ανάπτυξη όχι άνω των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε χώρα. Είναι η τελευταία μεγάλη συνθήκη τέτοιου είδους μεταξύ των δύο χωρών.

«Η παράταση της New START διασφαλίζει πως έχουμε εξακριβώσιμα όρια στους ρωσικούς ICBM, SLBM και βαρέα βομβαρδιστικά ως τις 5 Φεβρουαρίου 2026» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν.

Επιπρόσθετα στον περιορισμό των ανεπτυγμένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων στο χαμηλότερό τους επίπεδο εδώ και δεκαετίες, η New START επίσης περιορίζει τους πυραύλους που εκτοξεύονται από χερσαίες εγκαταστάσεις και υποβρύχια, καθώς και τα βομβαρδιστικά που τους φέρουν. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως λήξη της συνθήκης θα έδινε τέλος σε όλους τους περιορισμούς ως προς τα αμερικανικά και τα ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα και τα συστήματα εκτόξευσής τους, ενδεχομένως οδηγώντας σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

«Ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων εντάσεων, τα εξακριβώσιμα όρια στα πυρηνικά όπλα διηπειρωτικού βεληνεκούς της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας» είπε ο Μπλίνκεν. «Η παράταση της New START καθιστά τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και τον κόσμο πιο ασφαλείς. Ένας ανεξέλεγκτος πυρηνικός ανταγωνισμός θα μας έθετε όλους σε κίνδυνο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 29 Ιανουαρίου νόμο με τον οποίο παρατεινόταν η New START για πέντε χρόνια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.