ΗΠΑ: Περισσότεροι από 200 δήμαρχοι καλούν τη Γερουσία να ελέγξει την αγορά των όπλων

Mεταξύ των οποίων βρίσκονται οι δήμαρχοι του Ελ Πάσο στο Τέξας και του Ντέιτον στο Οχάιο.
Open Image Modal
Φωτό αρχείου από την διαδήλωση κατά της οπλοκατοχής την Τρίτη.
ASSOCIATED PRESS

Περισσότεροι από 200 δήμαρχοι αμερικανικών πόλεων προέτρεψαν σήμερα τη Γερουσία να υιοθετήσει εκτάκτως νέους νόμους για τον έλεγχο της αγοράς των όπλων, μετά τις πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.

Διακόσιοι δέκα τέσσερις δήμαρχοι του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος έστειλαν επιστολή στους ηγέτες της Γερουσίας για να τους ζητήσουν να συγκαλέσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και να οργανώσουν τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για δύο νομοσχέδια που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα κείμενα προβλέπουν την ενίσχυση των ελέγχων για το παρελθόν των αγοραστών στο σύνολο των συναλλαγών, περιλαμβανομένων των ελέγχων στις πωλήσεις όπλων μεταξύ ιδιωτών ή σε εκθέσεις όπλων, και να παραταθεί στις 10 ημέρες το διάστημα μεταξύ του ελέγχου και της παράδοσης των όπλων.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις «θα καταστήσουν ασφαλέστερες τις πόλεις μας χωρίς να υπονομεύουν τα δικαιώματα των ιδιοκτητών όπλων» τονίζουν οι συντάκτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι δήμαρχοι του Ελ Πάσο στο Τέξας και του Ντέιτον στο Οχάιο, όπου 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο από ενόπλους, που έσπειραν τον θάνατο με αυτόματα τουφέκια.

«Σας εκλιπαρούμε να αναστείλετε τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών για το καλοκαίρι για να ψηφίσετε αυτούς τους νόμους και να βοηθήσετε να μειωθεί η ένοπλη βία και το βαρύ τίμημα που πληρώνει το Έθνος και οι πόλεις μας» υπογραμμίζουν.

Τα δύο νομοσχέδια είχαν εγκριθεί τον Φεβρουάριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, όμως δεν εγγράφηκαν ποτέ στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο πλευρό του πανίσχυρου λόμπι όπλων NRA, αντιτίθενται σε κάθε νόμο, που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα εμποδίζει το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν.