Για πρώτη φορά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν την Τετάρτη την πώληση κοτόπουλου που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα, επιτρέποντας σε δύο εταιρείες της Καλιφόρνιας να προσφέρουν εργαστηριακό κρέας στα τραπέζια των εστιατορίων της χώρας και στην συνέχεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Το υπουργείο Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως στις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, οι οποίες έκαναν αγώνα δρόμου για να είναι οι πρώτες στις ΗΠΑ που θα πουλήσουν κρέας που δεν προέρχεται από σφαγμένα ζώα - μια πρακτική που πλέον αναφέρεται ως ”κυτταροκαλλιέργεια” ή ”καλλιεργημένο” κρέας, καθώς παράγεται στο εργαστήριο πριν φτάσει στα πιάτα των καταναλωτών.
Η κίνηση αυτή εγκαινιάζει μια νέα εποχή παραγωγής κρέατος με στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων και τη δραστική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βόσκησης, της καλλιέργειας ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων.
″Αντί για όλη αυτή τη γη και όλο αυτό το νερό που χρησιμοποιείται για τη διατροφή όλων αυτών των ζώων που σφάζονται, μπορούμε να το κάνουμε με διαφορετικό τρόπο”, δήλωσε ο Τζος Τέτρικ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Eat Just, η οποία διαχειρίζεται την Good Meat.
Οι εταιρείες έλαβαν τις εγκρίσεις για τις ομοσπονδιακές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για την πώληση κρέατος και πουλερικών στις ΗΠΑ. Η ενέργεια αυτή έγινε μήνες αφότου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έκρινε ότι τα προϊόντα και των δύο εταιρειών είναι ασφαλή για κατανάλωση. Μια εταιρεία παραγωγής με την ονομασία Joinn Biologics, η οποία συνεργάζεται με την Good Meat, έλαβε επίσης άδεια για την παραγωγή των προϊόντων.
Το εργαστηριακό κρέας καλλιεργείται σε χαλύβδινες δεξαμενές, χρησιμοποιώντας κύτταρα που προέρχονται από ένα ζωντανό ζώο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή μια ειδική τράπεζα αποθηκευμένων κυττάρων.Στην περίπτωση της Upside, βγαίνει σε μεγάλα τεμάχια που στη συνέχεια διαμορφώνονται σε σχήματα όπως κοτολέτες κοτόπουλου και λουκάνικα. Η Good Meat, η οποία πωλεί ήδη καλλιεργημένο κρέας στη Σιγκαπούρη, την πρώτη χώρα που το επιτρέπει, μετατρέπει μάζες κυττάρων κοτόπουλου σε κοτολέτες, νάγκετς, τεμαχισμένο κρέας και σατάι.
Ωστόσο αυτό το νέο κρέας δεν θα είναι στα ράφια των αμερικάνικων σούπερ μάρκετ σύντομα. Το καλλιεργημένο κοτόπουλο είναι πολύ πιο ακριβό από το κρέας από εκτρεφόμενα πτηνά και δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί στην κλίμακα του παραδοσιακού κρέατος, δήλωσε ο διευθυντής του Alt:Meat Lab στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.
Οι εταιρείες σχεδιάζουν να σερβίρουν το εργαστηριακό κρέας από κοτόπουλο πρώτα σε αποκλειστικά εστιατόρια: Η Upside συνεργάζεται με ένα εστιατόριο του Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται Bar Crenn, ενώ τα πιάτα της Good Meat θα σερβιριστούν σε ένα εστιατόριο της Ουάσινγκτον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες από 150 εταιρείες εστιάζουν στην παραγωγή κρέατος από κύτταρα, όχι μόνο το κοτόπουλο αλλά και χοιρινό, αρνί, ψάρι και βοδινό, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η Upside, με έδρα το Μπέρκλεΰ, στεγάζεται σ’ένα κτίριο 70.000 τετραγωνικών μέτρων. Την περασμένη Τρίτη, επισκέπτες επισκέφτηκαν μια επαγγελματική κουζίνα όπου ο σεφ Τζες Ουίβερ σοτάριζε ένα φιλέτο κοτόπουλου που είχε καλλιεργηθεί, σε μια σάλτσα βουτύρου με λευκό κρασί, ντομάτες, κάπαρη και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Το τελικό προϊόν του στήθους κοτόπουλου ήταν ελαφρώς πιο ωχρό από αυτό που συναντάμε στα σούπερ μάρκετ. Κατά τα άλλα έμοιαζε, μύριζε και είχε γεύση όπως κάθε άλλο τηγανητό κοτόπουλο.
″Η πιο συνηθισμένη απάντηση που ακούσαμε ήταν: ”Ω, ναι έχει γεύση κοτόπουλου”″, δήλωσε η Εϊμι Τσεν, διευθύνουσα σύμβουλος της Upside.
Η Good Meat, που εδρεύει στην Αλαμέδα, λειτουργεί σ’ένα εργοστάσιο 100.000 τετραγωνικών μέτρων, όπου ο σεφ Zακ Τίνταλ σέρβιρε μια σαλάτα με καπνιστό κοτόπουλο ένα ηλιόλουστο απόγευμα του Ιουνίου. Ακολούθησε ένα ”μπούτι” κοτόπουλου που σερβιρίστηκε με συνοδεία από πουρέ πατάτας με μια demi-glace μανιταριών-λαχανικών και μικροσκοπικά μωβ μπουκετάκια κουνουπιδιού. Το προϊόν κοτόπουλο Good Meat θα έρχεται προμαγειρεμένο, απαιτώντας μόνο θέρμανση.
Η Τσεν παραδέχτηκε ότι πολλοί καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, ακόμη και ευαίσθητοι, στη σκέψη να τρώνε κοτόπουλο που έχει αναπτυχθεί από κύτταρα.
«Το αποκαλούμε ”παράγοντα αηδίας”».
Το συναίσθημα αυτό αντηχήθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Associated Press και το NORC Center for Public Affairs Research. Οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι απίθανο να δοκιμάσουν κρέας που έχει παραχθεί με τη χρήση κυττάρων από ζώα. Περίπου οι μισοί είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι θα είναι ασφαλές.
Αλλά μόλις οι άνθρωποι καταλάβουν πώς παρασκευάζεται το κρέας, γίνονται πιο δεκτικοί, δήλωσε η Τσεν. Και μόλις το δοκιμάσουν, συνήθως πείθονται.
«Είναι το κρέας που πάντα γνωρίζατε και αγαπάτε».
Με πληροφορίες από Associated Press