ΗΠΑ: Προβληματισμός και σύγχυση για την μείωση της καραντίνας στις 5 ημέρες

Ενα μέτρο που αποφασίστηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.
Open Image Modal
via Associated Press

Η απόφαση των υγειονομικών αξιωματούχων των ΗΠΑ να μειωθεί η συνιστώμενη περίοδος απομόνωσης και καραντίνας για τους μολυσμένους με κορονοϊό από 10 ημέρες σε 5 έχει προκαλέσει κριτική από ορισμένους ειδικούς και γιατρούς και έχει δημιουργήσει περισσότερη σύγχυση και φόβο στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία μόλις χθες, Τρίτη, ελήφθη και από τους ειδικούς του δικού μας υπουργείου Υγείας.

Προς απογοήτευση ορισμένων αρχών, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επιτρέπουν στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την απομόνωση χωρίς να υποβληθούν σε εξετάσεις για να δουν αν είναι ακόμα μολυσματικοί.

Η νέα καθοδήγηση έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς αποφασίστηκε και γιατί άλλαξε τώρα, εν μέσω μιας χειμερινής εκτίναξης των κρουσμάτων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον.

Το CDC μείωσε τον χρόνο της καραντίνας σε 5 ημέρες για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όπως και για όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Η αμερικανική υγειονομική αρχή δέχτηκε πιέσεις από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βιομηχανίας, να συντομεύσει τον χρόνο απομόνωσης, ώστε να αμβλυνθεί ο κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων προσωπικού λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες ημέρες σε ένα χάος που οφείλεται στην Ομικρον.

«Δεν θα είναι όλα αυτά τα κρούσματα σοβαρά. Στην πραγματικότητα, πολλοί θα είναι ασυμπτωματικοί», δήλωσε τη Δευτέρα η Διευθύντρια του CDC, Δρ.Ροσέλ Βαλένσκι. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούμε να συνεχίσουμε με ασφάλεια να διατηρούμε την κοινωνία σε λειτουργία ενώ ακολουθούμε την επιστήμη», εξήγησε.

Αξιωματούχοι του CDC δήλωσαν ότι η καθοδήγηση είναι σύμφωνη με τα αυξανόμενα στοιχεία ότι τα άτομα με τον ιό είναι πιο μολυσματικά τις πρώτες ημέρες.

Το CDC δημοσίευσε μια έκθεση την Τρίτη για μια ομάδα έξι κρουσμάτων Ομικρον σε ένα νοικοκυριό της Νεμπράσκα και διαπίστωσε ότι η διάμεση περίοδος επώασης - ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων - ήταν περίπου τρεις ημέρες, έναντι των πέντε ή περισσότερων ημερών που τεκμηριώθηκαν νωρίτερα στην πανδημία. Τα έξι άτομα παρουσίασαν επίσης σχετικά ήπια ασθένεια.

Αλλά άλλοι ειδικοί αμφισβητούν τις οδηγίες του CDC, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγουν από την απομόνωση χωρίς να κάνουν τεστ.

«Είναι ειλικρινά απερίσκεπτο να προχωρήσεις έτσι», λέει ο Δρ. Ερικ Τοπόλ, ιδρυτής και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute. «Η χρήση ενός rapid ή κάποιου άλλου τύπου τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι το άτομο δεν είναι μολυσματικό είναι ζωτικής σημασίας». «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν», πρόσθεσε.

Κάποιοι επιχειρηματίες χαίρονται με αυτή την απόφαση, καθώς θα δουν πολλά μολυσμένα μέλη του προσωπικού να επιστρέφουν πιο γρήγορα στη δουλειά τους.

Αλλοι πολίτες, ιδίως εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως εκπαιδευτικοί, ιερείς κ.ά είναι πιο ανήσυχοι.

Οι κανόνες απομόνωσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Αγγλία την περασμένη εβδομάδα μείωσε την περίοδο αυτοαπομόνωσής για τα εμβολιασμένα άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στην COVID-19 σε επτά ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν δύο αρνητικά τεστ με διαφορά μίας ημέρας.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι σύντομα θα χαλαρώσει τους κανόνες απομόνωσής, αν και το πόσο ακριβώς δεν είναι ακόμη σαφές. Ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε ότι οι αλλαγές στον κανόνα θα αποσκοπούν στην αποτροπή της «παράλυσης» των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει εντελώς την καραντίνα για όσους είχαν στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, αρκεί να έχουν λάβει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.