ΗΠΑ: Συναγερμός μετά από θάνατο εξαιτίας σπάνιας ασθένειας που μεταδίδεται από κουνούπια

Το θύμα εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης του κεντρικού νευρικού συστήματος και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας.
Open Image Modal
Συναγερμός με τον θάνατο ανθρώπου από σπάνια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια
Peter Zelei Images via Getty Images

Η εγκεφαλίτιδα ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), αποτελεί σπάνια ασθένεια η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια και εξαιτίας της οποίας έχασε την ζωή του ένας άνθρωπος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της πολιτείας Νιου Χάμσιρ, «η πιο πρόσφατη γνωστή μόλυνση ανθρώπου από τον ιό της εγκεφαλομυελίτιδας του ίππου τύπου ανατολικής Αμερικής στη Νιου Χάμσιρ ανάγεται στο 2014», όταν το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει τρία κρούσματα, τα δύο από αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των ασθενών.

Την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία στις βόρειες ΗΠΑ για τον κίνδυνο εξάπλωσης της ΕΕΕ, ο επιπολασμός της οποίας επιτείνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο η Μασαχουσέτη, γειτονική πολιτεία του Νιου Χάμσιρ, ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα για φέτος, σε έναν ογδοντάρη. Σύμφωνα με το CDC, τα πιο βασικά συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών είναι πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός, διάρροια, αλλαγές στην συμπεριφορά και υπνηλία.

Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Για παράδειγμα, σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ αρκετοί έχουν μακροχρόνιες επιπλοκές, σωματικές ή διανοητικές. Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν τα άτομα ηλικίας κάτω των 15 και άνω των 50 ετών.

Ενέργειες όπως η χρήση αντικουνουπικών, ρούχα που να προστατεύουν τους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους και περιορισμός στα λιμνάζοντα νερά κοντά σε σπίτια, είναι επιθυμητές και συστήνονται ανεπιφύλακτα από τις υγειονομικές αρχές, διότι έτσι θα δυσκολεύεταιη αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ