ΗΠΑ: Τέταρτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον HIV, ζούσε περισσότερα από 30 χρόνια με τον ιό

Του χορηγήθηκε μόσχευμα μυελού των οστών για τη θεραπεία λευχαιμίας από δότη που ήταν φυσικά ανθεκτικός στον ιό.
Open Image Modal
Viral Infection. Virus Close-up. Microbiology And Virology Concept - 3d.
fotograzia via Getty Images

Ερευνητές του νοσοκομείου City of Hope στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν πως ένας άντρας, 66 ετών, θεραπεύτηκε από τον HIV.

Πρόκειται για τον τέταρτο άνθρωπο που θεραπεύεται από τον ιό και ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους υπόλοιπους τρεις. Ο 66χρονος είναι ο δεύτερος ασθενής που θεραπεύεται φέτος, μετά και μία γυναίκα από τη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο.

Ο άνδρας ο οποίος ζούσε περισσότερα από 30 χρόνια με τον ιό κατάφερε να πετύχει μόνιμη ύφεση από αυτόν, μετά από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Φυσικά η εξέλιξη αυτή δίνει ελπίδα όχι μόνο στους πάσχοντες από AIDS αλλά και σε αυτούς που έχουν τον ιό και ταυτόχρονα έχουν καρκίνο.

Όταν διαγνώσθηκε με λευχαιμία το 2019, έλαβε μεταμόσχευση μυελού των οστών με βλαστοκύτταρα δότη ο οποίος είχε μία σπάνια μετάλλαξη, με μέρος του γονιδίου CCR5 να λείπει, κάνοντας τους ανθρώπους ανθεκτικούς στον HIV. Περίμενε να εμβολιαστεί για τον COVID-19 το Μάρτιο του 2021 για να σταματήσει να παίρνει τα αντιρετροϊκά φάρμακα και είναι απαλλαγμένος από HIV και καρκίνο έκτοτε, αναφέρει το AJMC.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι όταν του είπαμε ότι κατάφερε να πετύχει μόνιμη ύφεση και δεν χρειάζεται πλέον να παίρνει αντιρετροϊκή θεραπεία που έπαιρνε για περισσότερα από 30 χρόνια», δήλωσε η Τζέιν Κ. Ντίκερς , καθηγήτρια στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο City of Hope, η οποία παρουσίασε τα δεδομένα στο συνέδριο του International AIDS Conference στον Καναδά.

Ο ασθενής, είπε σε δήλωσή του, «είδε πολλούς από τους φίλους του να πεθαίνουν από AIDS στις πρώτες μέρες της νόσου και αντιμετώπισε τόσο μεγάλο στίγμα όταν διαγνώστηκε με HIV το 1988. Αλλά τώρα, μπορεί να γιορτάσει αυτό το ιατρικό ορόσημο».

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν πως πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία με σοβαρές παρενέργειες και «δεν είναι κατάλληλη επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους με HIV».

Το πρώτο πράγμα που κάνεις σε μία μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι να καταστρέψεις προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα. Δε θα το κάναμε ποτέ αυτό αν δεν είχε καρκίνο.

 Περιγράφοντας μια θεραπεία ως το «ιερό δισκοπότηρο», η Σάρον Λιούιν, εκλεγμένη πρόεδρος της IAS, είπε ότι η υπόθεση παρείχε «συνεχή ελπίδα ... και έμπνευση» για τα άτομα που πάσχουν με HIV και την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, αν και παραμένει δύσκολο να είναι επιλογή για τα περισσότερα άτομα με HIV λόγω των κινδύνων της διαδικασίας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία λειτουργεί επειδή τα βλαστοκύτταρα του δότη έχουν μια συγκεκριμένη, σπάνια γενετική μετάλλαξη που σημαίνει ότι δεν έχουν τους υποδοχείς που χρησιμοποιούνται από τον HIV για τη μόλυνση των κυττάρων.