ΗΠΑ: To πανεπιστήμιο Κολούμπια αποβάλλει φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στην Γάζα

Νωρίτερα η διοίκηση του κορυφαίου πανεπιστημίου των ΗΠΑ είχε δώσει τελεσίγραφο για την διάλυση της κατάληψης στον υπαίθριο χώρο του ιδρύματος. Ποια τα αιτήματα των φοιτητών.
|
Open Image Modal
via Associated Press

Στην αποβολή των φοιτητών που έχουν καταλάβει υπαίθριους χώρους του πανεπιστημίου Κολούμπια και διαδηλώνουν κατά του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, προχωρά η διοίκηση του ιδρύματος. Νωρίτερα είχε δώσει τελεσίγραφο στους διαδηλωτές-φοιτητές να απομακρυνθούν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ σε δήλωσή της αναφέρει πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές δεν στάθηκαν ικανές να τους πείσουν να διαλυθούν και να αφαιρέσουν τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί έξω από τα κτίρια του ιδρύματος. 

″Αρχίζουμε να αποβάλλουμε φοιτητές στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των των προσπαθειών μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη” σχολίασε σύμφωνα με το Reuters,  ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου. ”Η όλη  κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και καθηγητές μας και μια θορυβώδη απόσπαση της προσοχής που παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις”.

 

Το Κολούμπια αποτελεί ένα από ελίτ πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, μέλος της διάσημης Ivy League, και τα ετήσια δίδακτρα για τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι περί τα 90.000 δολάρια, όπως αναφέρει το BBC. 

Επίσης όμως το Κολούμπια είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που άρχισε αυτή την μορφή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και η προσπάθεια της διοίκησης πριν από περίπου δύο εβδομάδες να βάλει ένα τέλος με την αστυνομία που προχώρησε σε 100 συλλήψεις, όχι όνο απέτυχε αλλά πυροδότησε αντίστοιχες κινητοποιήσεις φοιτητών σε πανεπιστήμια σε τουλάχιστον άλλες 22 πολιτείες της Αμερικής. Μεταξύ αυτών και άλλα από την ελιτ των αμερικανών πανεπιστημίων όπως Χάρβαρντ, Γέιλ, Πρίνστον κ.α. 

Οι φοιτητές ζητούν τα πανεπιστήμια τους να διακόψουν κάθε οικονομικό δεσμό με ισραηλινές εταιρείες ή/και με έδρα το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι συνεργοί των εταιρειών που υποστηρίζουν την αιματοχυσία στην Λωρίδα της Γάζας. 

Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

 

Ειδικότερα η διοίκηση του Κολούμπια δέχεται εδώ και ημέρες πολύ μεγάλες πιέσεις από γερουσιαστές και βουλευτές να διαλύσεις τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θυμίζουν όλο και περισσότερο εκείνες κατά του πολέμου των ΗΠΑ στο Βιτενάμ. 

″Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στην Κολούμπια είναι μια απόλυτη ντροπή”, έγραψε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον στο X. ”Η πανεπιστημιούπολη κατακλύζεται από αντισημήτες φοιτητές και καθηγητές”. Μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός από τη Λουιζιάνα ζήτησε και πάλι την παραίτηση της προέδρου του Κολούμπια. 

Νωρίτερα, μια ομάδα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος  καλούσε επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Κολούμπια να παραιτηθεί εάν ”δεν ενεργήσει αποφασιστικά, δεν διαλύσει τον καταυλισμό και δεν διασφαλίσει την ασφάλεια των φοιτητών...Η ώρα της διαπραγμάτευσης έχει τελειώσει, η ώρα για δράση είναι τώρα”. 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Τέξας συνέλαβαν δεκάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Όστιν ενώ 91 συλλήψεις έγιναν στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και πολλές ακόμη στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια. Στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στα βόρεια της Νέας Υόρκης,  η διοίκηση επέβαλλε έναν περιορισμό αριθμό ”προσωρινών αποβολών” ενώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) συνεχίστηκαν οι εντάσεις μετά τη σύγκρουση αντίπαλων ομάδων όταν παραβιάστηκε ένα φράγμα που τις χώριζε.

Για τις επεμβάσεις της αστυνομίας σε πανεπιστήμια τοποθετήθηκε και ο ΟΗΕ. 

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι ορισμένα μέτρα, που λαμβάνονται από τις δυνάμεις της τάξης σε μια σειρά πανεπιστημίων, μοιάζουν να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο», αναφέρει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ αναφερόμενος σε συλλήψεις φοιτητών και στις κυρώσεις που τους επιβάλλονται. «Πρέπει να είναι σαφές ότι η θεμιτή άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης δεν μπορεί να εξισώνεται με υποκίνηση βίας και μίσους», πρόσθεσε.

Πηγές:  Reuters, ΒΒC