Επαναμόλυνση COVID: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε ξανά

Μπορείτε να μολυνθούμε με Ομικρον αν είχαμε ήδη μολυνθεί με Δέλτα; Πόσο διαρκεί η ανοσία αφού αναρρώσουμε; Ας μάθουμε από τα χείλη ειδικών.
Open Image Modal
AzmanL via Getty Images

Σε μια παλαιότερη στιγμή της πανδημίας, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια ενθαρρυντική έρευνα σύμφωνα με την οποία τα άτομα που είχαν μολυνθεί από την COVID-19 προστατεύονταν από το να ξανακολλήσουν τον ιό για τουλάχιστον έξι μήνες.

Ωστόσο, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Ομικρον έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επαναμόλυνση από τον κορονοϊό - όπως εάν μπορούμε να μολυνθούμε από μια νέα μορφή του ιού εάν έχουμε ήδη αναρρώσει ή πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η επαυξημένη ανοσία μας.

Αν αναρωτιόμαστε για την επαναμόλυνση από την COVID κατά τη διάρκεια της υπερίσχυσης της Ομικρον, να τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επαναμόλυνση είναι δυνατή με την Ομικρον

Η αρχική έρευνα που δημοσιεύτηκε για την επαναμόλυνση εμφανίστηκε σε ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο, όταν οι νέες παραλλαγές ήταν περισσότερο μια υποθετική παρά μια καθημερινή πραγματικότητα. Από τότε, η Αλφα, η Δέλτα και τώρα η Ομικρον έχουν μεταμορφώσει την πανδημία.

Η Ομικρον, συγκεκριμένα, είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Έχει περισσότερες μεταλλάξεις από την Δέλτα και είναι πιο μεταδοτική. Ο Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος γιατρός μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ομικρον είναι «πολύ διαφορετική» από τα προηγούμενα στελέχη.

Επομένως, δεν προκαλεί απαραιτήτως έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχικές αναφορές από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι υπήρξε τριπλασιασμός έως οκτώ φορές στην επαναμόλυνση από την παραλλαγή Ομικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές — αν και αυτές οι αναφορές είναι προκαταρκτικές.

«Δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την προστασία για την Ομικρον μετά από φυσική μόλυνση με προηγούμενα στελέχη», λέει στην HuffPost η Κάρλα Γκαρτσία Καρένο, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Children’s Medical Center Plano. «Αυτό που κάνει την Ομικρον πολύ μεταδοτική είναι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού, το τμήμα του ιού που δεσμεύει τα ανθρώπινα κύτταρα πριν τα μολύνει. Αυτές οι μεταλλάξεις ή αλλαγές κάνουν τον ιό πολύ ‘κολλώδη’, έτσι προσκολλάται στα κύτταρα ευκολότερα (κι έχει) αυξημένη μεταδοτικότητα».

Φυσικά, δεν αποστέλλεται κάθε εργαστηριακό τεστ COVID για γενετική αλληλουχία για να προσδιοριστεί ποια παραλλαγή έχει ένα άτομο - και πολλοί άνθρωποι κάνουν τώρα τεστ στο σπίτι. Ωστόσο, δεδομένης της κυριαρχίας της Ομικρον αυτή τη στιγμή, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτή είναι η παραλλαγή που έχουμε εάν μολυνθούμε τώρα, λέει η Καρένο.

Το πότε είμαστε ευάλωτοι σε επαναμόλυνση είναι ακόμα ασαφές

Ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα σχετικά με την επαναμόλυνση είναι ποιο μπορεί να είναι το χρονοδιάγραμμα - και προς το παρόν, οι ειδικοί λένε ότι πραγματικά δεν γνωρίζουμε. Πιθανώς να είμαστε ασφαλείς τουλάχιστο για μερικούς μήνες, αλλά και πάλι, αυτή είναι απλώς μια καλύτερη εικασία σε αυτό το σημείο.

«Γενικά, μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2 (τον ιό που προκαλεί το COVID-19), είναι σπάνιο να δούμε επαναμολύνσεις εντός τριών μηνών σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακέραιο», λέει η Καρένο. «Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι τα τρέχοντα εμβόλια για την COVID-19 - ειδικά μετά τη λήψη της αναμνηστικής δόσης - έχουν καλή απόδοση για την προστασία από την Ομικρον».

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και που είχαν επίσης COVID-19 μπορεί να είναι πιο προστατευμένα από αυτά που μόλις εμβολιάστηκαν. Η πολλαπλή έκθεση σε εμβόλια και ιούς μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

Όπως έγραψε πρόσφατα η Κάθρην Γου στο The Atlantic: «Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή ιών δεν μπορεί να μας κάνει άτρωτους σε μελλοντικές μάχες με την SARS-CoV-2. Είτε αποκτάται από ένεση είτε από λοίμωξη, η ανοσία θα λειτουργεί πάντα σε (κάποιο) βαθμό, όχι σε απόλυτο βαθμό».

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε; Να κάνουμε εμβόλιο, αναμνηστική δόση και να φοράμε την μάσκα μας

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από COVID και έχουν αναρρώσει θα πρέπει να εμβολιαστούν και να κάνουν την αναμνηστική δόση εάν δεν το έχουν κάνει (εκτός εάν είναι άρρωστοι με τον ιό).

Αν και μπορεί να αισθανόμαστε απογοητευτικό το να πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα σε δημόσιους χώρους εάν έχουμε ήδη εμβολιαστεί και κάνει την αναμνηστική δόση κι έχουμε αναρρώσει από μια λοίμωξη, αυτό είναι πραγματικά το καλύτερο στοίχημά μας όταν πρόκειται να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Κι ας θυμόμαστε: Τα εμβόλια συνεχίζουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά προστατεύοντας τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν πραγματικά, ακόμα κι αν έχουμε μολυνθεί με τη νεότερη παραλλαγή της Ομικρον. Έτσι, ακόμα κι αν κολλήσουμε COVID - είτε είναι ξανά είτε για πρώτη φορά - εάν έχουμε εμβολιαστεί, είναι απίθανο να αρρωστήσουμε σοβαρά.