Επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) κατασκευάζουν μικροσκοπικά ρομπότ με ενσωματωμένη νοημοσύνη, που μπορούν να φτιάξουν κατασκευές, οχήματα ή ακόμη και μεγαλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications Engineering, φέρνει τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία ενός πλήρως αυτόνομου, αυτοαναπαραγόμενου συστήματος συναρμολόγησης ρομπότ, ικανό να συναρμολογεί μεγαλύτερες δομές και να σχεδιάζει τη σειρά κατασκευής του.
Η υπομονάδα του ρομπότ, η οποία αναπτύσσεται στο Center for Bits and Atoms του MIT, ονομάζεται «voxel» και είναι ικανή να μεταφέρει ενέργεια και δεδομένα.
Το CBA του MIT έχει εργαστεί για χρόνια σε παρόμοιες έρευνες. Τα voxels συνθέτουν τόσο το ίδιο το ρομπότ όσο και τα εξαρτήματα του αντικειμένου που κατασκευάζεται, επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται σε μεγαλύτερες κατασκευές.
«Θα μπορούσε να φτιάξει μια κατασκευή, ή ένα ρομπότ ίδιου μεγέθους ή μεγαλύτερο», δήλωσε υποψήφιος διδάκτορας του MIT, Αμίρα Άμπντελ- Ράχμαν.
Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη θα χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε στρατούς από αυτοαναπαραγόμενα ρομπότ, σύμφωνα με τον καθηγητή του MIT, Νιλ Γκερσφέλντ.
Οι ερευνητές συνεργάζονται με την αεροπορική βιομηχανία, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τη NASA για τη νέα τεχνολογία.
Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε τη διδακτορική φοιτήτρια του MIT-CBA Αμίρα Άμπντελ- Ράχμαν, τον καθηγητή και διευθυντή του CBA Νιλ Γκερσφέλντ, τον φοιτητή του MIT-CBA Μπένζαμιν Τζένετ και τον Κρίστοφερ Κάμερον, ερευνητή στο Ερευνητικό Εργαστήριο Στρατού των ΗΠΑ.
Αυτό το είδος τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα διαστημικά ταξίδια, όπου ρομπότ θα μπορούσαν να σταλούν σε άλλους πλανήτες για να φτιάξουν καταστευές πριν φτάσουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι το όραμα του έργου COLMENA. Αυτό το έργο περιλαμβάνει την αποστολή ενός σμήνους πέντε αυτο-οργανωμένων ρομπότ. Το καθένα από αυτά ζυγίζει λιγότερο από 60 γραμμάρια και έχει διάμετρο μόλις 12 εκατοστά. Είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα μικρό ηλιακό πάνελ.
Το έργο θα δείξει πόσο εφικτό μπορεί να είναι η κατασκευή δομών σε πλανητικές επιφάνειες με σμήνη ρομπότ.
Το έργο, με επικεφαλής τον Δρ. Γκουστάβο Μεντίνα Τάνκο από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), θα εκτοξεύσει τα πέντε μικρο-ρομπότ στο φεγγάρι φέτος με το Peregrine Lunar Lander.