Επανεμφανίστηκε είδος ελεφαντομυγαλής μετά από 50 χρόνια απουσίας

Έχει το μέγεθος ποντικιού.
Open Image Modal
Arterra via Getty Images

Μια ελεφαντομυγαλή σε μέγεθος ποντικιού, που η επιστήμη είχε χάσει τα ίχνη της για 50 χρόνια, επανεμφανίστηκε στο Κέρας της Αφρικής. 

To συγκεκριμένο ζώο δεν αλλάζει ταίρι καθ′ όλη τη διάρκεια της ζωή του, μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χλμ την ώρα και να τρώει μυρμήγκια με αυτή την προβοσκίδα-μύτη. Από το 1968, όμως, δεν είχε αφήσει άλλα ίχνη στους επιστήμονες, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να το θεωρούν ξεγραμμένο. 

Το 2019 οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναζητούν το ζώο ακολουθώντας συμβουλές από την περιοχή, αλλά όχι στη Σομαλία, από όπου είχαν έρθει οι μόνες προηγούμενες αναφορές, αλλά στο γειτονικό Τζιμπουτί. Οι ντόπιοι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν το πλάσμα από παλιές φωτογραφίες, λέγοντας ότι το έχουν ξαναδεί. 

Open Image Modal
Bildagentur-online via Getty Images

Οι ερευνητές αποφάσισαν να στήσουν παγίδες για να εντοπίσουν κάποιο αυτό αυτά, κατασκευασμένες από φυστικοβούτυρο, πληγούρι βρώμης και μέλι. Το αποτέλεσμα ήταν να ενθουσιαστούν όταν είδαν την πρώτη παγίδα να πιάνουν το πολυπόθητο θήραμά τους. 

«Ήταν καταπληκτικό», δήλωσε ο Στίβερν Χέριτατζ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ. «Όταν ανοίξαμε την πρώτη παγίδα και είδαμε τη μικρή τούφα μαλλιών στην άκρη της, κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Μια σειρά από έρευνες μικρών θηλαστικών από τη δεκαετία του 1970 δεν το βρήκαν ποτέ, εξηγεί. 

Επίσης, η περιοχή που ανακαλύφθηκε είναι η ιδανική και για να διαιωνιστεί, καθώς δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να εμποδίσει την αναπαραγωγή του. 

Open Image Modal
Arterra via Getty Images

Η ομάδα έθεσε περισσότερες από 1.000 παγίδες σε πολλές τοποθεσίες και εντόπισε 12 ελεφαντομυγαλές αποκτώντας τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο. Δείγματα DNA έδειξαν ότι συγγενεύουν με είδη που ζουν στο Μαρόκο και τη Νότια Αφρική. 

″Για εμάς που ζούμε στο Τζιμπουτί, ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι οι ελεφαντομυγαλές είναι ‘χαμένες’, αλλά αυτή τις επαναφέρει στην επιστημονική κοινότητα», σχολίασε κάτοικος. 

 

Πηγή: Guardian