Υπάρχει κανείς που θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν;

Θέλουν να αναγνωριστούν επισήμως ως ηγέτες του Αφγανιστάν, αλλά στην προσπάθειά τους έχουν ενοχλήσει την Δύση.
Open Image Modal
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιντουλάχ Μουτζαχίντ, ανακοινώνει τη νέα κυβέρνηση.
Xinhua News Agency via Getty Images

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη νέα κυβέρνησή τους, της οποίας ηγούνται πολλά μέλη της παλιάς φρουράς - και στην οποία δεν μετέχει καμμία γυναίκα. 

Στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, έχουν έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι περισσότερο μετριοπαθείς και ανοιχτοί προς όλους. 

Καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, οι Ταλιμπάν εξαρτώνται ακόμα από την βοήθεια της Δύσης για να κρατήσουν την χώρα στα πόδια της.

Το ερώτημα που τίθεται κατόπιν αυτών, είναι αν κατάφεραν να ευχαριστήσουν κανέναν με τη νέα κυβέρνησή τους.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν χάρηκαν

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, είχε την στήριξη της Δύσης μέχρι τις 15 Αυγούστου, όταν εγκατέλειψε την χώρα και παραχώρησε την εξουσία στους Ταλιμπάν. Μετά από αυτό, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν ως ηγέτη του Αφγανιστάν. 

Αλλά οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τους Ταλιμπάν, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει δηλώσει ότι θα κριθούν «από τις πράξεις» και όχι από τα λόγια τους.

Και παρ′ όλο που οι ΗΠΑ υπάκουσαν στις απαιτήσεις των Ταλιμπάν και απέσυραν τον στρατό τους έως τις 31 Αυγούστου, οι μαχητές δεν έκαναν καμμία υποχώρηση στην κυβέρνησή τους - πολλά από τα μέλη της είναι σε λίστες τρομοκρατών της Δύσης.

Open Image Modal
Ο Μπάιντεν υπάκουσε στην απαίτηση των Ταλιμπάν για αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων έως τις 31 Αυγούστου.
The Washington Post via Getty Images

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι είναι μία μεταβατική κυβέρνηση, αλλά επικεφαλής είναι ο Μοχάμαντ Χασάν Ακούντ, στενός συνεργάτης του αποθανόντος ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ - που περιλαμβάνεται στην λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ο Σιρατζουντίν Χακανί, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, είναι γιός του ιδρυτή του Δικτύου Χακανί, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ και είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους του FBI.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ανησυχεί «για τις σχέσεις και το ενεργητικό» αυτών των μελών της Αφγανικής κυβέρνησης.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι περιμένουμε από τους Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθούν άλλες χώρες και θα επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Αφγανικό λαό» πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε τους Ταλιμπάν με βάση τις πράξεις τους... Θα θέλαμε να δούμε, σε κάθε περίπτωση, μία ευρεία ηγετική ομάδα, που θα εφαρμόσει αυτά που έχουν πει οι Ταλιμπάν - και δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο.»

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι Ταλιμπάν έχουν ήδη αθετήσει τις υποσχέσεις τους

Πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης είναι Παστούν, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει ληφθεί υπ όψιν η εθνική ποικιλομορφία του Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι έγιναν διαπραγματεύσεις και με άλλες ομάδες την επομένη της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε:

«Μετά την αρχική ανάλυση των ονομάτων που ανακοινώθηκαν, δεν φαίνεται η αντιπροσωπευτική και ανοιχτή προς όλες τις θρησκευτικές και εθνικές ομάδες κυβέρνηση, την οποία περιμέναμε και την οποία είχαν υποσχεθεί οι Ταλιμπάν.»

Open Image Modal
Διαδηλωτές έξω από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση των γυναικών από τους Ταλιμπάν.
AHMAD RIDWAN NASUTION via Getty Images

Ο ΟΗΕ έχει θυμώσει 

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι μόνον «μία λύση μετά από διαπραγμάτευση, που θα περιλαμβάνει όλους, μπορεί να φέρει ειρήνη διαρκείας στο Αφγανιστάν.»

Ο ΟΗε πρόσθεσε ότι δεσμεύεται για «μία ειρηνική λύση» και δίνει προτεραιότητα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβαννομένων των γυναικών και των κοριτσιών, παρέχοντας, παράλληλα, ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Κίνα υποστηρίζει τους Ταλιμπάν για την ώρα 

Το Πεκίνο έχει επαινέσει ανοιχτά τους Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι η νέα, μεταβατική κυβέρνησή τους έθεσε τέλος «σε τρεις βδομάδες αναρχίας», την οποία πυροδότησε η αποχώρηση των Δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων. 

Η Κίνα προσφέρθηκε επίσης να βοηθήσει στην σταθερότητα, προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση «είναι ένα απαραίτητο βήμα για την αποκατάσταση της τάξης και την ανασυγκρότηση της χώρας.»

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για την σύσταση της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης και την σημαντική οργάνωση προσωπικού. Αυτά έθεσαν τέλος σε περισσότερες απο τρεις εβδομάδες αναρχίας στο Αφγανιστάν και είναι απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση της τάξης και την ανασυγκρότηση της χώρας.»

 

Η Τουρκία κερδίζει χρόνο 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

«Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η μεταβατική κυβέρνηση» είπε. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά την διαδικασία.»

Η Τουρκία ήρθε αντιμέτωπη με τους Ταλιμπάν τον Ιούλιο, όταν υποστήριξε ότι ήθελε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση του Αμερικανικού στρατού.

Οι Ταλιμπάν όντως ζήτησαν την τεχνική υποστήριξη της Τουρκίας κατά την διάρκεια των μαζικών αποχωρήσεων από την χώρα τον περασμένο μήνα, αλλά περιμένουν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις θα φύγουν από το Αφγανιστάν.

Open Image Modal
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ.
KARIM JAAFAR via Getty Images

Το Κατάρ πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν είναι «πραγματιστές»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε: «Εχουν δείξει ότι είναι πραγματιστές. Ας εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες εκεί και ας δούμε τις δημόσιες πράξεις τους.»

Παρ′ όλο που η χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως ηγέτες του Αφγανιστάν, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι αυτοί έχουν τον έλεγχο της χώρας. 

«Είναι οι de facto ηγέτες, δεν υπάρχει αμφιβολία» δήλωσε εκπρόσωπος του Κατάρ. 

Εχει καμμία σημασία η νέα κυβέρνηση; 

Ο Ομπαϊντουλά Μπαχίρ, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο «δεν ευνοεί την προσπάθειά τους για διεθνή αναγνώριση.»

Ο Μπαχίρ δήλωσε στο Al Jazeera: «Αντί να συζητήσουν οι Ταλιμπάν με τα άλλα πολιτικά κόμματα ή να διαπραγματευτούν τον διαμοιρασμό της εξουσίας, ασχολήθηκαν μόνο με το πώς θα μοιράσουν την πίτα ανάμεσα στους δικούς τους.»

Παρ′ όλα αυτά, όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ’ομινικ Ράαμπ, η Δύση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν τις επόμενες εβδομάδες, για την αποχώρηση των Αφγανών που έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν στην Βρετανία. 

Κατά την επίσκεψή του στο Κατάρ, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η Βρετανία προσπαθεί να σχηματίσει μία περιφερειακή συμμαχία με γείτονες του Αφγανιστάν, «για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή διαπραγματευτική επιρροή.»

«Δεν θα αναγνωρίσουμε τους Ταλιμπάν. Αλλά βλέπουμε την ανάγκη να είμαστε σε άμεση επαφή μαζί τους. Διαφορετικά δεν μπορούμε ούτε να στείλουμε μηνύματα, ούτε να λάβουμε απαντήσεις» δήλωσε ο Ράαμπ. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα.»

Ο Ράαμπ πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει την προσπάθεια για να μην γίνει το Αφγανιστάν ασφαλής παράδεισος για την τρομοκρατία. 

«Θέλουμε, επίσης, να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική καταστροφή κι αυτό απαιτεί ένα περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να δράσουμε» κατέληξε.