Πρόσφατα η οικολόγος της άγριας φύσης και ειδικός στην συμπεριφορά των ζώων, Άλι Μπόουι, έλαβε ένα μήνυμα στον υπολογιστή της για να παραχωρήσει μία συνέντευξη.
Μαζί ήταν ενσωματωμένο ένα έγγραφο από μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων που είχαν αφιερώσει περισσότερο από μια δεκαετία να διερευνήσουν γιατί τα γιγαντιαία Πάντα καλύπτουν το σώμα τους με κοπριά αλόγων.
Η πρώτη της αντίδραση ήταν πως πρόκειται για φάρσα, ομολόγησε η Δρ. Άλι Μπάουι από το Πανεπιστήμιο του Ντιούκ.
Και όμως, είναι κάτι που τα χαρισματικά θηλαστικά κάνουν στα βουνά Κίνλινγκ στην Κίνα. Οι αρκούδες μυρίζουν φρέσκα περιττώματα αλόγων, ξαπλώνουν και κυλούν το ογκώδες σώμα τους στην κοπριά, χρησιμοποιώντας τα πατούσια τους για να βεβαιωθούν ότι είναι καλυμμένα από τ′ αυτιά έως την άκρη της ουράς τους και δεν σταματούν μέχρι που η ασπρόμαυρη γούνα τους ν′ αλλάξει χρώμα.
Η συμπεριφορά τα βοηθάει ν′ αντέξουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επειδή μια ένωση στην κοπριά των αλόγων, σύμφωνα με τους ερευνητές και την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, μπορεί να βραχυκυκλώσει έναν αισθητήρα που κάνει τα Πάντα ευαίσθητα στο κρύο.
Παρά το γεγονός ότι τα άλογα με τα Πάντα δεν έχουν άμεση σχέση, εντούτοις συχνάζουν, λόγω του ανθρώπου στις δασικές περιοχές όπου ζουν οι αρκούδες. Ετσι τα περιττώματα των αλόγων βρίσκονται στο περιβάλλον που ζουν τα Πάντα.
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Φουέν Ουέι, βιολόγο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, παρατήρησε για πρώτη φορά το 2007 ένα Πάντα να κυλιέται σε κοπριά αλόγου. Καθώς δεν ήταν σίγουροι αν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αφιέρωσαν χρόνια παρακολουθώντας τις αρκούδες με δεκάδες κάμερες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά ήταν «συχνή και επαναλαμβανόμενη», υποστηρίζει ο Δρ Φουέν Ουέι. Μόνο τον Ιούλιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, καταγράφηκαν 38 περιστατικά.
Με την έντονη μυρωδιά από τα περιττώματα να τα προσελκύει, - όσο πιό φρέσκα τόσο καλύτερα - τα Πάντα πλησιάζουν, τα μυρίζουν και αρχίζουν να τρίβουν μία ποσότητα στα μάγουλα τους. Στην συνέχεια θα κυλιστούν ολόκληρα στην κοπριά με πολύ σχολαστικό τρόπο, μέχρι να βεβαιωθούν πως ολόκληρο το σώμα τους, σπιθαμή προς σπιθαμή, είναι καλυμμένο.
Πολλά άλλα ζώα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν να κυλιούνται σε περιττώματα αλλά είναι ασυνήθιστο να συμβάινει σε διαφορετικού είδους και μάλιστα ως συνήθης πρακτική.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ενέργεια των Πάντα έχει να κάνει με την αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι’αυτό άλλωστε παρατηρείται, ως επί το πλείστον, κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Να σημειωθεί πως χημική ανάλυση στα περιττώματα του αλόγου αποκάλυψε δύο ενώσεις με το όνομα «sesquiterpenes», την οποία συναντάμε στα φυτά. Όταν αυτή απλώθηκε στο σώμα ποντικών σε εργαστηριακή έρευνα που έγινε, τα τρωκτικά έδειξαν να μην επηρεάζονται στο ελάχιστο από τις ψυχρές θερμοκρασίες που επικρατούσαν.
Περαιτέρω εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα «sesquiterpenes» είναι είδος πρωτεΐνης που ανιχνεύει το κρύο και βρίσκεται στα κύτταρα των Πάντα και πολλών άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
Πηγή: The New York Times