Υπάρχουν Μυστικά Για Επιτυχημένη Προσχολική Εκπαίδευση;

Με κάθε νέα εγγραφή σε εκπαιδευτικό ίδρυμα προσχολικής ηλικίας, ένα παιδί ξεκινάει το ταξίδι του στη γνώση.
Open Image Modal

Καθώς όμως εκείνο εισέρχεται στον κόσμο της εκπαίδευσης, υπάρχει τουλάχιστον ένας γονιός από πίσω που ανησυχεί. Άλλοι προσδοκούν το παιδί τους να κατακτήσει όσες περισσότερες γνώσεις γίνεται, ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον που ταυτόχρονα να το απασχολεί για αρκετή ώρα. Οι απόψεις των γονιών για την προσχολική εκπαίδευση ποικίλλουν.

Ποιες Είναι Οι Τάσεις Στην Προσχολική Εκπαίδευση Σήμερα;

Συχνά επικρατεί κάποιο άγχος ανάμεσα στους γονείς για το επίπεδο σπουδών στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο κυρίως σε σχέση με τη γλωσσική ή και τη μαθηματική ανάπτυξη. Ενώ είναι σημαντική η επίτευξη της σχολικής ετοιμότητας στις τάξεις του νηπιαγωγείου, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι όσων πρέπει να μάθει ένα παιδί πριν την πρώτη τάξη του δημοτικού.

Παρόλο που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολλές μελέτες σχετικά με την αναγκαιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης και των εκφάνσεών της, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές από σχολείο σε σχολείο. Αυτές οι διαφορές μπορεί να οφείλονται στα δημογραφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αλλαγές στους οδηγούς σπουδών, εφαρμογή διαφορετικών παιδαγωγικών θεωριών, ακόμα και στις τάσεις της εκάστοτε εποχής.

Οι τάσεις δεν είναι από μόνες τους καλές οι κακές, αλλά μελετώντας κάποιες από αυτές μπορούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των γονιών και της κοινωνίας γενικότερα. Η ολιστική προσέγγιση στη μάθηση και η ηθική θεώρηση των πραγμάτων μέσα σε μια ανταγωνιστική οικονομία είναι κάποιες από αυτές. Άλλες είναι η ένταξη μαθημάτων όπως STEM (επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά).

Τι Χρειάζεται Να Μάθει Ένα Παιδί Στην Προσχολική Ηλικία;

Κατά την προσχολική ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι προσεκτικές επιλογές που αφορούν στην εκπαίδευση για την ηλικία αυτή είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς μπορούν να ενισχύσουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών σε επίπεδο κοινωνικοσυναισθηματικό, σωματικό γνωστικό και γλωσσικό.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν ανάγκη να αναπτυχθούν σε πέντε τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

  1. Γνωστικός, πχ κατανόηση κάποιων εννοιών, όπως τα αντίθετα, χρήση λέξεων, αναγνώριση γραμμάτων και ικανότητα αρίθμησης.

  2. Σωματικός, πχ χρήση χεριών και ποδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κατασκευή αντικειμένων, ή μεγαλύτερη αυτονομία στο ντύσιμο.

  3. Συναισθηματικός, πχ βίωση συναισθημάτων όπως φόβος, ντροπή, θυμός, αγανάκτηση ή ενσυναίσθηση.

  4. Κοινωνικός, πχ το να μοιράζεται τα πράγματά του, να περιμένει τη σειρά του και να παίζει με άλλα παιδιά.

  5. Γλωσσικός, πχ χρήση πληθώρας λέξεων, σχηματισμός ερωτήσεων ή απαντήσεων και κατασκευή προτάσεων.

Στο γεμάτο προκλήσεις κομμάτι της επιλογής κατάλληλου παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου συνδράμουν πλατφόρμες όπως το Parents Hub. Το νεοϊδρυθέν site, ιδρύτρια του οποίου είναι η παιδαγωγός Γιούλη Φιλιππίδου, λειτουργεί μεταξύ άλλων και σαν οδηγός πόλης για κέντρα προσχολικής εκπαίδευσης που βασίζουν τα μαθήματα που προσφέρουν στους 5 πυλώνες που προαναφέρθηκαν.

Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την προσθήκη ενός χώρου για παιδιά στις λίστες με προτεινόμενα κέντρα του Parents Hub είναι η μάθηση μέσα από το παιχνίδι που σύμφωνα με μελέτες είναι ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για την προσχολική ηλικία, η ύπαρξη εξωτερικού χώρου που επίσης διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία και η συνεργασία των νηπιαγωγών με τους γονείς.

Πώς Να Επιλέξετε Παιδικό Σταθμό;

Open Image Modal

Κάθε παιδικός σταθμός βασίζεται σε διαφορετική παιδαγωγική φιλοσοφία αλλά οι περισσότεροι γονείς δεν επιλέγουν βάση αυτού. Περισσότερο λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια όπως το περιβάλλον και οι παιδαγωγοί. Τα πιο σημαντικά κριτήρια που χρειάζεται να προσέχουν οι γονείς είναι:

  • Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των παιδαγωγών.

  • Ο χρόνος που αφιερώνουν στο ελεύθερο παιχνίδι.

  • Ο βαθμός ενασχόλησης των παιδαγωγών με τα παιδιά με διαδραστικό τρόπο.

  • Η σημασία που δίνουν στη θετική διαπαιδαγώγηση.

Όσο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας παιδικός σταθμός για την ομαλή μετάβαση του παιδιού σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, άλλο τόσο μπορεί η επιλογή ενός ακατάλληλου ιδρύματος να επιφέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως προβλήματα στη συμπεριφορά.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον διευθυντή ή τη διευθύντρια του παιδικού σταθμού και ζητήστε να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο που λειτουργούν και τις μεθόδους τους. Μη διστάσετε να κάνετε και κάποια επιπλέον απρόσμενη επίσκεψη σε άλλη μέρα / ώρα της εβδομάδας. Ενδέχεται να ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα για το σχολείο εάν δεν είναι ενημερωμένο το προσωπικό για κάποια συνάντηση γονέων και να δείτε μια αρκετά διαφορετική εικόνα από εκείνη της πρώτης επίσκεψης.

Στην ενότητα “Παιδικοί Σταθμοί” του Parents Hub μπορείτε να βρείτε επιλεγμένα κέντρα τα οποία ελέγχονται όσον αφορά στους παραπάνω παράγοντες, καθώς και πολλούς άλλους. Ο απώτερος σκοπός είναι να νιώθουν ασφάλεια οι γονείς ότι στέλνουν το παιδί τους στον χώρο που πραγματικα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Πώς Να Επιλέξετε Νηπιαγωγείο;

Open Image Modal

Η εύρεση ενός ποιοτικού νηπιαγωγείου είναι χρήσιμη τόσο για τους γονείς που έχουν στείλει τα παιδιά στον παιδικό σταθμό όσο και για εκείνους που δεν το έκαναν. Σαφώς η πρώτη εντύπωση παίζει ρόλο - χαρούμενες δασκάλες γεμάτες αυτοπεποίθηση με όρεξη για παιχνίδι είναι το πρώτο που κοιτάζουν οι περισσότεροι και για τους σωστούς λόγους.

Εμβαθύνοντας στα επιμέρους χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν:

  • Ο χώρος είναι ζεστός.

  • Τα τμήματα ολιγομελή.

  • Οι δραστηριότητες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων και στοχεύουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

  • Η μάθηση επιτυγχάνεται μέσα από το παιχνίδι.

Και εδώ, όπως και κατά την επιλογή παιδικού σταθμού, είναι ζωτικής σημασίας οι παιδαγωγοί να έχουν επαρκή εκπαίδευση. Στη διάρκεια της επίσκεψής σας εκεί παρατηρήστε τα παιδιά. Φαίνονται ήρεμα και χαρούμενα; Επιδίδονται σε ευχάριστες, δημιουργικές δραστηριότητες;

Συζητήστε με τη διοίκηση σχετικά με τον τρόπο επιλογής των νηπιαγωγών και προσπαθήστε να μάθετε αν επενδύουν στη διά βίου μάθησή τους. Μπορεί να σας χτυπήσει καμπανάκι αν ακούσετε για κάποια δασκάλα η οποία δουλεύει στο νηπιαγωγείο που σας ενδιαφέρει και ειναι κακοπληρωμένη. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και την ποιότητα του εκπαιδευτικού της έργου.

Τέλος, συζητήστε με γονείς που ήδη πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί και δείτε τη γνώμη που έχουν σχηματίσει εκείνοι. Είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε κάποια ιδέα, αλλά την τελική σας γνώμη θα τη διαμορφώσετε εφόσον έχετε κάνει τη δική σας έρευνα.

Σύμμαχος σας και σε αυτή τη διαδικασία είναι η εμπεριστατωμένη λίστα με αυστηρώς επιλεγμένα νηπιαγωγεία του Parents Hub, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αρωγός σας στην σωστή επιλογή.