Νέο, ηχηρό καμπανάκι για υπερ-επεξεργασμένα σνακ. Πού ακριβώς «χτυπούν» τον οργανισμό μας

Δύο νέες, αξιόπιστες μελέτες μας στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα.
|
Open Image Modal
lechatnoir via Getty Images

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα εκτοξεύουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Δυστυχώς, η παγκόσμια κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων ειδών, όπως τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα έτοιμα γεύματα και το πρόχειρο φαγητό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά.

Ιδίως για άτομα νεαρότερης ηλικίας, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και για τις οικογένειες που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές, η δίαιτα τους συνίσταται από «πλαστικά» τρόφιμα σε ποσοστό 80%. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν δύο σημαντικές μελέτες, που παρουσιάστηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο καρδιαγγειακής υγείας στον κόσμο και υπογραμμίζουν τον καταστροφικό αντίκτυπο των εν λόγω σνακ στον οργανισμό μας.

Η πρώτη μελέτη, που εξέτασε 10.000 γυναίκες επί 15 χρόνια, διαπίστωσε ότι εκείνες που κατανάλωναν τακτικά επεξεργασμένες τροφές, διέτρεχαν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ενισχύει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της περιφερικής αρτηριακής νόσου, των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, της νεφρικής ανεπάρκειας και της αγγειακής άνοιας.

Η δεύτερη μελέτη, μια μετα-ανάλυση με δείγμα από περισσότερους από 325.000 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι για όσους έτρωγαν συχνότερα επεξεργασμένες τροφές, οι πιθανότητες καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν κατά 24% περισσότερες.

Mε τον όρο υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα προσδιορίζουμε τα προϊόντα που έχουν υποστεί πολλαπλές διεργασίες κατά τη διαδικασία παρασκευής τους. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, ενώ ενδέχεται να περιέχουν τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά.

 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά σε αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι ή το σπιτικό ψωμί.

Προηγούμενες μελέτες μάλιστα, συνδέουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Τέλος σημαντικές είναι και οι ενδείξεις που κατηγορούν τα υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα για εντερικά προβλήματα, διαταραχές που σχετίζονται με την όρεξη, επικίνδυνες ορμονικές μεταβολές και απότομη αύξηση του βάρους και των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα.

 

Συνεπώς, οι δύο αξιόπιστες έρευνες θα πρέπει να λειτουργήσουν για εμάς ως ένα προειδοποιητικό καμπανάκι: Όσο πιεσμένοι κι αν αισθανόμαστε μέσα στην απαιτητική καθημερινότητά μας, έχει σημασία να μην ενδίδουμε σε πειρασμούς όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι μπάρες δημητριακών με πρόσθετα γλυκαντικά, τα πατατάκια, τα λευκά μακαρόνια, τα αναψυκτικά ακόμη κι αν είναι διαίτης.

Ακόμη, έχει μεγάλη σημασία να φροντίζουμε τα σνακ των παιδιών μας, που κινδυνεύουν να υιοθετήσουν τις δικές μας επιβλαβείς συνήθειες, που θα τα συντροφεύσουν και στην ενήλικη ζωή.

 

Όσο λοιπόν κι αν μας πιέζουν να τους αγοράσουμε τα αγαπημένα τους μπισκότα ή τσιπς και γαριδάκια από το σούπερ μάρκετ, ένα υγιεινό κέικ, ένα τοστάκι, ένα φρούτο, ιδίως τώρα που αρχίζουν τα σχολεία και οι ανάγκες για περισσότερα θρεπτικά γεύματα εκτοξεύονται, είναι σίγουρα μια καλύτερη και πιο οικονομική λύση.

(Με πληροφορίες από Guardian)