Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου, αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας. Αν και κρυμμένο στην κουφάλα που σχηματίζουν τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι, ύψους 17 μέτρων, που πλέον έχουν γίνει ένας-ή μάλλον ακριβώς γι αυτό τον λόγο- έχει αποκτήσει διεθνή φήμη στους απανταχού Ορθοδόξους αλλά και όσους στα ταξίδια τους αναζητούν να έρθουν σε επαφή με ξεχωριστά μνημεία πολιτισμού..
Στο μικρό αυτό εκκλησάκι, υπέροχα πλάνα από το οποίο εξασφάλισε το Flying Camera με τη χρήση drone, η βασική εικόνα που προσκυνούν οι πιστοί είναι μια εικόνα στην οποία υπάρχει το αρνητικό αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και εκτιμάται πως μετρά 1.200 με 1.700 χρόνια. Ο δε ναός ναός χωρά μόλις 20 με 22 άτομα και έχει διάμετρο περίπου 3,5μέτρων ωστόσο έχουν τελεστεί πολλοί γάμοι και βαφτίσεις έχουν γίνει παρακλήσεις και φυσικά τελείται και η μεγάλη θεία λειτουργία κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου οπότε και εορτάζεται η το Γενάσιο της Θεοτόκου.
Η παράδοση θέλει το 840 μ.Χ. κατά την περίοδο της εικονομαχίας, οπότε και πυρπολήθηκε η Μονή, κάποιοι μοναχοί να διέσωσαν την εικόνα της Θεομήτορος, της γνωστής σε όλους Παναγίας της Σπηλαιώτισσας. Λέγεται πως αφού έγινε περιφορά της εικόνας αυτής από χωριό σε χωριό οι μοναχοί διανυκτέρευσαν στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Εκεί και πάλι σύμφωνα με την παράδοση είχαν διανυκτερεύσει οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος. Αφού απόθεσαν την εικόνα, την επόμενη ημέρα λέγεται πως διαπίστωσαν ότι το αρνητικό αντίτυπο αυτής είχε αποτυπωθεί στο κοίλωμα του πλατάνου κι ήταν περιλουσμένο με άπλετο φως, όπως γράφει το «Κιβωτός της Ορθοδοξίας». Το περιστατικό έγινε ευρέως γνωστό, το αποτύπωμα έγινε προσκύνημα και το χωριό από Καλπατσούνα μετονομάστηκε σε Πλατανιώτισσα.
Η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας είναι μια από τις τρεις που δημιούργησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και σώζονται μέχρι σήμερα και η θρησκευτική παράδοση θέλει να είναι ευλογημένη από την ίδια την Παναγία. Είναι ανάγλυφη, πλασμένη κυρίως από κερί και μαστίχα, και έχει πάχος 3 εκατοστά. Φέρει εσθήτα χρωματισμένη και χρυσά διαγράμματα. Το σώμα της Παναγίας είναι στραμμένο δεξιά, με κεκλιμένη την κεφαλή προς τον Υιόν της. Τον κρατά στο δεξί της χέρι (Δεξιοκρατούσα), ενώ εκείνος με το αριστερό του χέρι κρατά ελαφρά την αριστερή παλάμη της Μητέρας Του και με το δεξιό το Ευαγγέλιο. Δεξιά και αριστερά της εικόνας παρίστανται μετά φόβου άγγελοι. Στις τέσσερεις γωνιές της δεξιά εξαπτέρυγα Σεραφείμ και αριστερά πολυόμματα Χερουβείμ.