Υπερπολυτελές και καινοτόμο υπόγειο ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στην Κίνα

Πρόκειται για ένα εντελώς πρωτοποριακό έργο που δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
|
Open Image Modal
Aly Song / Reuters

Τον Δεκέμβριο του 2016, πριν από ακριβώς 2 χρόνια, είχα γράψει ένα άρθρο στην Huffington Post το οποίο έκλεινε ως εξής:

«Και εάν αυτό μοιάζει ουτοπικό, τι να πει κανείς για το Intercontinental Shimao Shanghai Wonderland Resort; Πρόκειται για ένα θέρετρο πολυτελείας, που κατασκευάζεται στην Κίνα, σε βάθος 100 μέτρων, στην πλευρά ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου στους πρόποδες του βουνού Tianmenshan, μόλις 30 μίλια έξω από τη Σαγκάη. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται ουσιαστικά για την κατασκευή ενός υπόγειου ουρανοξύστη, καθώς το ξενοδοχείο θα έχει τρία επίπεδα πάνω από το έδαφος και 16 υπόγεια!»

 

Open Image Modal
TPG via Getty Images

 Σήμερα, 12 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών, το εντυπωσιακό υπερπολυτελές ξενοδοχείο διανύει ήδη τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, καθώς άνοιξε τις πύλες του στο κοινό πριν από περίπου ένα μήνα. Το ξενοδοχείο ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει στα τέλη του 2017, ωστόσο ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του έργου δικαιολογεί απόλυτα αυτήν την καθυστέρηση.

Open Image Modal
Intercontinental Shimao Shanghai Wonderland Resort

 Αξίζει να σημειωθεί πως απέναντι από το ξενοδοχείο έχει κατασκευαστεί ένας όμορφος τεχνητός καταρράκτης που πέφτει σε μια μικρή λίμνη στη βάση του εγκαταλελειμμένου λατομείου (το λατομείο έκλεισε το 2000, καθώς δεν τηρούσε τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς). Σημαντική λεπτομέρεια συνιστά η ύπαρξη 2 ορόφων (από τους συνολικά 19) κάτω από την στάθμη του νερού της λίμνης.

Open Image Modal
Intercontinental Shimao Shanghai Wonderland Resort

 Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του αρχιμηχανικού του έργου, Chen Xiaxiang, πρόκειται για ένα εντελώς πρωτοποριακό έργο που δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχαν αναφορές ή εμπειρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την επίλυση των ποικίλων δυσκολιών.

Open Image Modal
TPG via Getty Images

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί του έργου συνιστούσε η αποφυγή του κινδύνου πλημμύρας του εσωτερικού του λατομείου, καθώς πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών ένα κοντινό ποτάμι υπερχείλισε και μεγάλες ποσότητες νερού εισήλθαν στο λατομείο. Προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στην επόμενη έντονη βροχόπτωση, οι μηχανικοί κατασκεύασαν ένα φράγμα και τοποθέτησαν ένα σταθμός άντλησης υδάτων ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο του νερού.

Open Image Modal
Xinhua News Agency via Getty Images

 Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σίγουρα μια ιδιαίτερα καινοτόμα λύση περιβαλλοντικής αποκατάστασης εγκαταλελειμμένων λατομείων, καθώς ειδικά στην Κίνα είναι πολύ συχνό φαινόμενο η μετατροπή τους σε χωματερές. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Βρετανού αρχιτέκτονα Μάρτιν Τζόσμαν, ο οποίος υπογράφει τα σχέδια του ξενοδοχείου: «το λατομείο αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μένα και βασικός μου στόχος ήταν η πλήρης εναρμόνιση του ξενοδοχείου στο φυσικό του περιβάλλον και η προστασία της τοπικής πανίδας».

 

Open Image Modal
TPG via Getty Images