Υπερταμείο: Κρατά το 10% του αεροδρομίου της Καλαμάτας - Ισχυρή ζήτηση για τις Ελληνικές Αλυκές

Στόχος του Υπερταμείου είναι να εφαρμόσει την ίδια πολιτική και στα 22 μικρότερα αεροδρόμια της χώρας.
Open Image Modal
Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης.
Υπερταμείο

Συμμετοχή 10% θα διατηρήσει το Υπερταμείο στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με την διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2024, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μια πρακτική που όπως ανέφερε, θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ο Οργανισμός και στα 22 μικρότερα αεροδρόμια της χώρας.

Αναφερόμενος στην Εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ισχυρό ενδιαφέρον τουλάχιστον τέσσερις επενδυτές από την Ελλάδα και την Κύπρο με τη διαδικασία να προχωρά γρήγορα.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Η παραχώρηση του αεροδρομίου στον στρατηγικό επενδυτή θα έχει διάρκεια 40 ετών, και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ισχυρών σχημάτων όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - GMR Airports, Μυτιληναίος – Corporation America Airports, Egis Airport – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Aéroports de la Côte d’Azur και Fraport AG – Delta Airport Investments – ΠΗΛΕΑΣ (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).

Να σημειωθεί ότι το Υπερταμείο, για την παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό όρους ESG.

Στο επόμενο στάδιο αναμένεται η δημοσίευση του διαγωνισμού για τα επόμενα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και έχουν ανατεθεί στο Υπερταμείο.

Και σε αυτούς τους διαγωνισμούς το Υπερταμείο θα επιχειρήσει να διατηρήσει ποσοστό ωστόσο, το τελικό σχήμα παραμένει υπό εξέταση, καθώς γι αυτά τ αεροδρόμια το εμπορικό ενδιαφέρον είναι μικρότερο.

Τέσσερις οι μνηστήρες για τις Ελληνικές Αλυκές

Σημαντική κερδοφορία πέτυχαν το 2022 οι Ελληνικές Αλυκές με έσοδα 9,06 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,77 εκατ. ευρώ, με το Υπερταμείο να βρίκεται πλέον στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με τον διαγωνισμό να αναμένεται να προκυρηχθεί μέσα στον Νοέμβριο του 2024 και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Αρχικά, θα καθοριστεί το προφίλ του επενδυτή που το Υπερταμείο θεωρεί ότι θα καθορίσει την πορεία και θα ενισχύσει τη δυναμική της εταιρείας σε νέα προϊόντα και εξαγωγές.

Όπως ανέφερε η κα. Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου, αυτό μπορεί να είναι από μια εταιρεία μεταποίησης άλατος ή μια εταιρεία λιανικής με ισχυρή παρουσία στην αγορά.

Open Image Modal
Η κα. Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου.
Υπερταμείο

 «Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει λιγότερο από 60% της εταιρείας, ενώ το Υπερταμείο θα διατηρήσει ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο. Σήμερα, μετά την εξαγορά του 24,81% που κατείχε η «ΚΑΛΑΣ ΑΕ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Υπερταμείο κατέχει το 80% και το υπόλοιπο 20% ανήκει σε δήμους» ανέφερε η κα. Τροκούδη.

 

Μετεξέλιξη σε ισχυρό Sovereign Wealth Fund 

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, στόχος είναι η υιοθέτηση από τον Ιανουάριο του 2025, ενός νέου στρατηγικού σχεδίου μέσα από το οποίο το Υπεραταμείο θα μετεξελιχθεί σε ένα πραγματικό Sovereign Wealth Fund (SWF) στα πρότυπα του εξωτερικού.

«Με το προηγούμενο στρατηγικό σχέδιο, που ολοκληρώνεται επιτυχώς φέτος, επικεντρωθήκαμε στη δημιουργία μεγαλύτερης αξίας για τις επόμενες γενιές. Για αυτό, ακόμα και αν βρίσκουμε διαχειριστές, όπως στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου μαζί με τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί, θα παραμείνουμε με ποσοστό 10%. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και τη σωστή πρόοδο των πραγμάτων, ώστε να υπάρχει αξία για την κοινωνία», τόνισε.

 Η στρατηγική για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Υπερταμείου, που είναι ο Ενεργός Μέτοχος στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του και Υπεύθυνος Επενδυτής στην ελληνική οικονομίας, είναι η εφαρμογή στρατηγικών ESG, τις οποίες θα ενσωματώσει στις επιχειρησιακές του δραστηριότητες με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Το 2024, η Ελλάδα, χάρη στις επιδόσεις του Υπερταμείου στη βιώσιμη διαχείριση κρατικών κεφαλαίων με έμφαση στο περιβάλλον, την κοινωνία και την ανθεκτικότητα, ανέβηκε στη 12η θέση στην κατάταξη του Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard, βελτιώνοντας τη θέση της κατά 16 θέσεις σε σχέση με το 2022, ανάμεσα σε 200 Δημόσια και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Ως Ενεργός Μέτοχος, το Υπερταμείο απαιτεί από τις θυγατρικές του να εφαρμόζουν εξειδικευμένα σχέδια δράσης και δείκτες απόδοσης ESG, περιλαμβάνοντας δραστηριότητες όπως ετήσιες μετρήσεις ανθρακικού αποτυπώματος Scope 1 & 2, οδικούς χάρτες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, έρευνες ικανοποίησης πελατών και πολιτών, καθώς και έρευνες δέσμευσης και ικανοποίησης εργαζομένων.

Όπως ανέφερε η κα. Ανθή Τροκούδη, με πρωτοβουλία του Ομίλου, όλες οι θυγατρικές εταιρείες δημοσίευσαν για πρώτη φορά εκθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι καινοτόμο για εταιρείες του δημόσιου τομέα, που μέχρι τώρα δημοσίευαν μόνο οικονομικές εκθέσεις.

Επιπλέον, πάνω από 70 μέλη διοικητικών συμβουλίων και 250 στελέχη του Ομίλου έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της Growthfund Sustainability Academy, με στόχο να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης και να υλοποιήσουν δράσεις ESG.

Κατ΄ οίκον διανομή τροφίμων από τη λαχαναγορά

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) κ. Αποστόλης Αποστολάκος αναφερόμενος στην εφαρμογή των δεικτών ESG στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη και τις Ιχυθόσκαλες τόνισε ότι δεν πρόκειται να μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή.

Αντίθετα, ο Οργανισμός, που αντιπροσωπεύει την αγορά του Ρέντη και τις Ιχυυόσκαλες, που προμηθεύουν με φρέσκα προιόντα την αγορά, τόνισε ότι στόχος είναι να βρίσκει ο καταναλωτής τις καλύτερες τιμές για τα προιόντα που αγοράζει.

Ο εκσυχρονισμός του ΟΚΑΑ στοχεύει σε αυτό ακριβώς, γι αυτό οι χονδρέμποροι του Ρέντη θα μπορούν σύντομα να διανέμουν τα προιόντα τους κατ οίκον, απευθείας στους καταναλωτές μέσα από τις πλατφόρμες διανομής προϊόντων.