Καναδή τουρίστρια επέστρεψε δύο ψηφιδωτά πλακίδια, κομμάτια ενός αμφορέα, τα οποία έκλεψε από το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας πριν από 15 χρόνια, ισχυριζόμενη ότι είναι «καταραμένα» .
Η γυναίκα, έστειλε το πακέτο με τα θραύσματα σε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα στην περιοχή της Πομπηίας στην Νότια Ιταλία, μαζί με μία επιστολή, την οποία υπέγραψε μόνο με το μικρό όνομα «Νικόλ».
Η Νικόλ, η οποία ήταν γύρω στα είκοσι όταν το 2005 επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, θεωρούσε υπεύθυνα τα κλοπιμαία για την κακοτυχία των τελευταίων χρόνων της ζωής της -από τον καρκίνο του μαστού με τον οποία διαγνώσθηκε δύο φορές, μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
«Σας παρακαλώ, πάρτε τα πίσω, φέρνουν κακοτυχία», έγραφε στο γράμμα.
Τη στιγμή της κλοπής ήθελε να έχει «ένα κομμάτι της ιστορίας που ουδείς άλλος μπορούσε να αποκτήσει», όπως εξομολογήθηκε, αλλά τα θραύσματα είχαν «πολύ αρνητική ενέργεια… επειδή ήταν συνδεδεμένα με την κατεστραμμένη αυτή γη».
H θρυλική πόλη της νότιας Ιταλίας και διασημότερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης, έσβησε ξαφνικά κάτω από τόνους ηφαιστειακής τέφρας με την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Μέχρι τον 16ο αιώνα, οπότε και άρχισε σταδιακά να έρχεται στο «φως».
Το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας, ωστόσο το πρόβλημα των τουριστών που κλέβουν παραμένει έντονο.
Όπως έγραφε η Νικόλ στην επιστολή, πήρε το μάθημα της και ζητά «να τη συγχωρήσει ο Θεός».
«Τώρα είμαι 36 χρονών και έχω διαγνωσθεί δύο φορές με καρκίνο του μαστού. Η τελευταία φορά κατέληξε με διπλή μαστεκτομή. Επίσης, η οικογένεια μου κι εγώ αντιμετωπίσαμε οικονομικά προβλήματα. Είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν θέλω η κατάρα να περάσει στην οικογένεια μου και τα παιδιά μου».
Η Νικόλ δεν ήταν η μόνη μετανιωμένη της υπόθεσης. Το πακέτο περιείχε ακόμη μία επιστολή, την οποία υπέγραφε ένα ζευγάρι επίσης από τον Καναδά που είχε κλέψει από την Πομπηία, την ίδια χρονιά, πέτρες.
«Τις πήραμε χωρίς να σκεφτούμε τον πόνο και τα βάσανα που βίωσαν οι φτωχές αυτές ψυχές στην έκρηξη του Βεζούβιου και τον τραγικό τους θάνατο. Λυπούμαστε, παρακαλώ συγχωρήστε μας που κάναμε αυτήν την τρομερή πράξη. Είθε οι ψυχές τους να βρουν γαλήνη».
Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από την Πομπηία και έχουν επιστραφεί είναι τόσο πολλά, ώστε οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού πάρκου έχουν δημιουργήσει ειδικό χώρο στον οποίον εκτίθενται μόνο αυτά.
Κατά κανόνα, οι τουρίστες παίρνουν αντικείμενα ως αναμνηστικά, αλλά βεβαίως υπάρχουν και κλέφτες που έχουν επιχειρήσει να πουλήσουν αρχαία από την Πομπηία στο διαδίκτυο, όπως συνέβη το 2015 με έναν πλίνθο που είχε αποσπαστεί το 1958 και εμφανίστηκε προς πώληση στο eBay.
Πηγή: Guardian