Ο επιχείλιος έρπης μοιάζει σαν μια φουσκάλα γεμάτη σμήγμα, που συνήθως κάνει την εμφάνισή της πάνω ή γύρω από τα χείλη. Πέρα από οξύ πόνο, ο έρπης μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα ντροπής.
«Οι άνθρωποι βλέπουν τον έρπητα και αμέσως το μυαλό τους πηγαίνει σε έναν πολύ επικίνδυνο ιό και μάλιστα, εξαιρετικά στιγματισμένο», εξηγεί ο Δρ Κρις Αντίγκουν, πιστοποιημένος δερματολόγος στο Chapel Hill, στη Βόρεια Καρολίνα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Compeed, μιας επωνυμίας που προωθεί επιθέματα ειδικά για τη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα, το 28% των ερωτηθέντων εξομολογούνται πως όταν έχουν έρπη προτιμούν να μείνουν στο σπίτι, καθώς «ανησυχούν ότι οι άνθρωποι δεν θα θέλουν στενές κοινωνικές σχέσεις μαζί τους εξαιτίας αυτού», προσθέτει ο ειδικός.
Ωστόσο, είναι πράγματι ο έρπης κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε;
Τι προκαλεί τον έρπη;
Το τοπικό πρήξιμο στα χείλη, είναι o τρόπος με τον οποίο κάνει την εμφάνισή της μια λανθάνουσα μόλυνση, που προέρχεται από τον ιό του έρπητα. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτό το ιδιόμορφο δερματικό σύμπτωμα είναι αυτοί που κάποτε μολύνθηκαν με τον ιό του απλού έρπητα.
Αυτός ο ιός παραμένει αδρανής στο σώμα για ολόκληρες χρονικές περιόδους, μέχρι να επανενεργοποιηθεί από κάποιο ερέθισμα. Η επανενεργοποίηση του ιού προκαλεί τη χαρακτηριστική φουσκάλα και τον συνακόλουθο πόνο.
Ποια ερεθίσματα πυροδοτούν την επανεμφάνιση του επιχείλιου έρπητα;
- Ο πυρετός ή η μια ιογενής λοίμωξη
- Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία
- Το στρες
- Οι ορμονικές μεταβολές
- Τυχόν αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Τραυματισμοί στο δέρμα
Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα καταστάσεις όπως οι λοιμώξεις ή μια ίωση. Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να δούμε και πάλι τον έρπη να ξεφυτρώνει στα χείλη μας, θα πρέπει να φροντίσουμε για τη διαχείριση του στρες και την περιορισμένη έκθεση στο έντονο φως του ήλιου.
Eπιπλέον, θα πρέπει να φροντίσουμε να μείνουμε μακριά από τραυματισμούς και μέσα από τη σωστή διατροφή να ενισχύουμε διαρκώς το ανοσοποιοητικό μας σύστημα και ως εκ τούτου, την ομαλή λειτουργία των ορμονών.
Πώς μπορεί κανείς να μολυνθεί από τον ιό του έρπητα
Ο ιός του επιχείλιου έρπητα ή με επιστημονικούς όρους ο «HSV-1», μεταδίδεται μέσω του σάλιου κάποιου που φέρει τον ιό. Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω του φιλιού και της κοινής χρήσης φλυτζανιών ή άλλων σκευών φαγητού.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται για πρώτη φορά στον ιό κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Το επικίνδυνο ωστόσο είναι πως ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιο και σε εμάς, ακόμα κι αν δεν έχει ενεργό έρπη.
Εκεί οφείλεται η τεράστια μεταδοτικότητα του ιού και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να απομονωνόμαστε και να νιώθουμε τύψεις επειδή έτυχε και σε εμάς.
(Με πληροφορίες από Usatoday).