Επικίνδυνη κλιμάκωση με το Ισραήλ να εξαπολύει επιθέσεις σε Γάζα και Λίβανο ταυτόχρονα

«Η απάντηση του Ισραήλ, θα απαιτήσει ένα σημαντικό τίμημα από τους εχθρούς μας» η δήλωση Νετανιάχου μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τα δύο εδάφη.
|
Open Image Modal
Πλήγμα στην Γάζα
STRINGER via REUTERS

Επικίνδυνη κλιμάκωση, εν μέσω μουσουλμανικού Ραμαζανιού και εβραϊκού Πάσχα στο Μεσανατολικό με τον ισραηλινό στρατό να πλήττει παράλληλα στόχους σε Λίβανο και Γάζα από τα ξημερώματα υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αντίποινα σε επιθέσεις με ρουκέτες πίσω από τις οποίες, όπως υποστηρίζεται, είναι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Η τελευταία εκτιμάται πως αντιδρά για τις διαδοχικές εφόδους της ισραηλινής αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα στο τέμενος Αλ Ακσά. 

Ισχυρές εκρήξεις έπληξαν διάφορες περιοχές της Γάζας, καθώς το Ισραήλ αναφέρει πως αεροσκάφη του έπληξαν στόχους, όπως σήραγγες και εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων της Χαμάς, η οποία ελέγχει την αποκλεισμένη νότια παράκτια λωρίδα, ενώ βαρύ πολυβόλο χρησιμοποιείται για αντιαεροπορικά πυρά.

O ισραηλινός στρατός αναφέρει επίσης ότι έπληξε στόχους της Χαμάς στο νότιο Λίβανο, όπου κάτοικοι γύρω από την περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού Ρασιντιγιιέ κοντά στη νότια πόλη της Τύρου ανέφεραν τρεις δυνατές εκρήξεις.

«Καταδικάζουμε έντονα την σφόδρα την  σιωνιστική επίθεση εναντίον του Λιβάνου στην περιοχή της Τύρου» αναφέρει ανακοίνωση της Χαμάς.

Δύο πηγές ασφαλείας στον Λίβανο δήλωσαν ότι το χτύπημα έπληξε μια μικρή κατασκευή σε γεωργική γη κοντά στην περιοχή από την οποία είχαν εκτοξευθεί οι πύραυλοι νωρίτερα. Το χτύπημα φάνηκε να άφησε έναν μεγάλο κρατήρα σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.

Θύματα, σύμφωνα με μέλος της Πολιτικής Άμυνας του Λιβάνου ανέφερε πως δεν υπήρξαν θύματα.

 

Τα πλήγματα και προς τις δύο κατευθύνσεις ήρθαν ως απάντηση σε επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο προς περιοχές του βόρειου Ισραήλ, για τις οποίες οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Χαμάς. Ο στρατός είπε ότι 34 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, εκ των οποίων οι 25 αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας. Ήταν η μεγαλύτερη τέτοια επίθεση από το 2006, όταν το Ισραήλ πολέμησε με το βαριά οπλισμένο κίνημα της Χεζμπολάχ.

«Η απάντηση του Ισραήλ, θα απαιτήσει ένα σημαντικό τίμημα από τους εχθρούς μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας  το βράδυ  της Πέμπτης.

Καθώς τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη Γάζα, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες ως απάντηση και ήχησαν σειρήνες σε ισραηλινές πόλεις σε παραμεθόριες περιοχές, ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές απώλειες.

Τα διασυνοριακά πλήγματα σημειώθηκαν εν μέσω κλιμακούμενης αντιπαράθεσης σχετικά με τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος φέτος συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα.

«Θεωρούμε τις σιωνιστικές κατοχικές δυνάμεις πλήρως υπεύθυνες για τη σοβαρή κλιμάκωση, για την κραυγαλέα επιθετικότητα προς τη Λωρίδα της Γάζας και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Open Image Modal
Ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα αναχαιτίζει πυρά απο την Γάζα
AMIR COHEN via Reuters

 

Αν και το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς για την επίθεση της Πέμπτης, η οποία έλαβε χώρα καθώς ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίε, επισκεπτόταν τον Λίβανο, οι ειδικοί ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ, η ισχυρή σιιτική ομάδα που βοηθά τον κύριο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, να προβάλει την ισχύ του σε όλη την περιοχή, πρέπει να έχει δώσει την άδειά της.

Η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο, ανέφερε πως ήταν σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και ότι και οι δύο πλευρές είπαν ότι δεν επιδιώκουν τον πόλεμο, αλλά διαπιστώνουν πως υπάρχει κίνδυνος επικίνδυνης κλιμάκωσης. 

«Καλούμε όλα τα μέρη να σταματήσουν όλες τις ενέργειες πέρα από τη Γαλάζια Γραμμή τώρα», ανέφερε η αποστολή, αναφερόμενη στην οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. 

«Δεν είναι χτυπήματα από την  Χεζμπολάχ, αλλά είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Χεζμπολάχ δεν το γνώριζε», ανέφερε στο Twitter ο Ταμίρ Χέιμαν, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. 

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι σε δήλωσή του καταδικάζει κάθε στρατιωτική επιχείρηση από το έδαφός του που απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή αλλά δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.  

Νωρίτερα την Πέμπτη, πριν εκτοξευθούν οι πύραυλοι, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν είπε ότι οποιαδήποτε παραβίαση στο Αλ Άκσα «θα προκαλέσει ανάφλεξη σε  ολόκληρη την περιοχή».

Open Image Modal
Σλομι, Ισραήλ
STRINGER via Reuters

 

Η αυξανόμενη ένταση στο τέμενος Αλ Ακσα 

Παλαιστινιακές φατρίες στον Λίβανο, που έχουν παρουσία στους προσφυγικούς καταυλισμούς, έχουν εξαπολύσει κατά το παρελθόν σποραδικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αλλά η κατάσταση στην συνοριακή περιοχή ήταν σε μεγάλο βαθμό ήρεμη από τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο και προηγούμενες επιδρομές από τη Γάζα και είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί. Εξέφρασε όμως επίσης ανησυχία για τις σκηνές στο τέμενος  Αλ Ακσά  όπου η ισραηλινή αστυνομία εμφανίζεται χτυπά πιστούς κατά τη διάρκεια επιδρομών που οι αξιωματούχοι είπαν ότι έγιναν για να απομακρύνουν ομάδες νεαρών ανδρών που είχαν οχυρωθεί στο τέμενος.

 

 

Το συγκρότημα Αλ Ακσά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες προσεύχονται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, η τοποθεσία των δύο βιβλικών εβραϊκών ναών, είναι επίσης ο πιο ιερός χώρος του Ιουδαϊσμού, αν και οι μη μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί.

Οι συγκρούσεις εκεί το 2021 βοήθησαν να πυροδοτηθεί ένας πόλεμος 10 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Υπήρξε εκτεταμένη οργή μεταξύ των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα για τις αστυνομικές ενέργειες καθώς και καταδίκη από όλο τον αραβικό κόσμο.

Αργά την Πέμπτη, η αστυνομία είπε ότι υπήρξαν επίσης αναταραχές σε αρκετές αραβικές πόλεις στο ίδιο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ουμ ελ Φαχέμ, Σαχνίν και Ναζαρέτ.

Περιπλοκή κατάσταση και λόγω της σύνθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου

Η κατάσταση εκτιμάται πως είναι ακόμη πιο περίπλοκή και επικίνδυνη εξαιτίας και της ακροδεξιάς κυβέρνησης στο Ισραήλ Νετανιάχου στην οποία μετέχουν ακραίοι εθνικιστές και υπεροθόδοξοι και βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με κοινωνία και αντιπολίτευση, συνδικάτα και Δικαιοσύνη λόγω των μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει και στοχεύουν στον περιορισμό των εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ωστόσο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπνιτ είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε διακομματική υποστήριξη μετά την επίθεση με ρουκέτες και ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί στηρίζουν τις δυνάμεις ασφαλείας.

″Η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ δεν θα μας εμποδίσει να αναλάβουμε δράση εναντίον  οπουδήποτε και όποτε χρειαστεί. Όλοι μας, ανεξαιρέτως, είμαστε ενωμένοι σε αυτό”, είπε ο Νετανιάχου.

Στον απόηχο της επίθεσης με πυραύλους της Πέμπτης, τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν μεγάλες καπνούς να υψώνονται πάνω από τη συνοριακή πόλη Σλόμι στο βόρειο Ισραήλ, και κατεστραμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα βόρεια αεροδρόμια στη Χάιφα και στο Ρος Πίνα. ”Τρέμω, είμαι σε σοκ», είπε η Λιάτ Μπέρκοβιτς Κράβιτς στο κανάλι 12 του Ισραήλ, μιλώντας από ένα  δωμάτιο στο σπίτι της στο Σλόμι.″Άκουσα ένα μπουμ, ήταν σαν να έσκασε μέσα στο δωμάτιο”.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι βλήματα όλμων εκτοξεύτηκαν επίσης πέρα από τα σύνορα.

Εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ενταθεί περαιτέρω μετά από ένα χρόνο αυξανόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κρίση.

″Είναι σημαντικό για όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να κατευνάσουν τις εντάσεις”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ  στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόμπερτ Γουντ, στους δημοσιογράφους καθώς πήγαινε στη συνάντηση.